Efter 15 år på Guantánamo anses inte längre den i dag 47-årige Guled Duran utgöra något terrorhot. Då han nu ska släppas kan Sverige bli det land han skickas till. Skälet är att han bott i Sverige i tre år på 90-talet.

Somaliern Guled Hassan Duran har länge klassats som en högriskfånge som USA ansett varit särskilt angeläget att hålla inspärrad. Men nu tros han inte längre utgöra något hot och ska släppas. Nu återstår bara att hitta ett mottagarland. Så sent som 2018 ansåg dock en granskningsnämnd att han fortfarande utgjorde ett hot.

Enligt ett kongressbeslut får Guantánamofångar inte sätta foten på amerikansk mark eller skickas till länder som Syrien, Jemen, Libyen eller Durans hemland Somalia.

Wells Dixon, människorättsadvokat som representerar Duran, säger till Aftonbladet att hans klient är öppen för förslag – men ett land toppar önskelistan.

– Sverige är definitivt en prioritet för honom. Han kan språket, har bott där förr, och trivdes. Därför vore Sverige ett självklart val, även om det inte är hans enda möjlighet. säger Dixon.

Inspirerades av 11 september

Då Duran var 17 år hamnade han i Sverige 1993 efter att ha flytt inbördeskriget i Somalia och fick uppehållstillstånd. Under de tre år han befann sig i Sverige bodde han på en flyktingförläggning, utbildade sig i maskinteknik och bodde i Rinkeby. Enligt amerikansk underrättelsetjänst var det i Sverige han radikaliserades efter att ha träffat en imam som uppmanade honom att utbilda sig på ett al-Qaida-läger i Afghanistan för att sedan strida i Somalia.

I slutet av 90-talet stred han på den somaliska sidan mot Etiopien och ska ha inspirerats av 11 september-attackerna för att sedan ansluta sig till al-Qaidas systerorganisation AIAI. Han ska som jihadist varit villig att dö för gruppen och undersökt möjligheterna att utföra en självmordsattack mot USA:s militärbas Camp Lemonier i Djibouti. Han greps 2004 och skickades två år senare till Guantánamofängelset.