Mer än 500 000 afghaner har sedan talibanernas maktövertagande i fjol korsat gränsen med Europa som mål. Den varningen har brittiska underrättelseexperter utfärdat till landets regering.

Närmare bestämt ska det vara den brittiska kusten som en stor del av afghanerna har som mål. Situationen fick inrikesminister Priti Patel att nyligen hålla ett akut möte med sina kollegor inom Five Eyes-underrättelsealliansen med Storbritannien, Australien, Kanada, Nya Zeeland och USA om hur man ska spåra massflödet.

Patel vill också skärpa Storbritanniens skydd mot migranter som korsar Engelska kanalen med gränsstyrkor som ska samla in dessa och placera på militärbaser i stället för hotell som i dag.

LÄS ÄVEN: Migranter i Storbritannien ska flyttas från lyxhotell till baracker

Samtidigt befarar man att Belarus kan använda afghaner precis som man gjorde med irakier, för att skicka mot EU via Polen och Litauen.

Enligt en brittisk regeringskälla kommer den afghanska situationen att orsaka allvarliga problem under de kommande månaderna ifall man inte tar tag i situationen nu.

Schengen försvårar

Ett stort problem som pekas ut i sammanhanget är EU:s öppna gränser som gör att illegala migranter kan röra sig fritt tills de når Calais.

Storbritannien har trots EU-utträdet stora problem med att stävja den illegala invandringen. I fjol tog sig nästan 30 000 migranter över Engelska kanalen – en tredubbling jämfört med 2020.