gullviksskolan-anlagd-brand-943883
Inrikes

En person gripen för mordbrand mot skola i Malmö

Publicerad 8/31/2020
Annons

På lördagen utbröt en kraftig brand i Gullvikssskolan i Malmö. Branden, som tidigt bedömdes vara anlagd, orsakade stor förödelse. Nu har en person gripits misstänkt för mordbrand. Det rapporterar Sydsvenskan.

Det var vid 21-tiden på lördagskvällen som larm till polis och räddningstjänst kom om att skolan stod i brand. Händelsen inträffade nära inpå helgens muslimska upplopp i Malmö, en reaktion på att det danska partiet Stram Kurs på fredagen bränt ett exemplar av Koranen i Rosengård.

Oklart samband med helgens kravaller

Polis och åklagare är förtegna med uppgifter om den gripne och huruvida man kopplar samman branden med kravallerna under vilka ett flertal andra bränder anlades.

Gullviksskolan med 320 elever i årskurserna 1-6 har hållit stängt under måndagen. Man hoppas kunna komma igång med undervisning på tisdagen. De skolbyggnader som ådrog sig de allvarligaste skadorna är de som inhyser matsal och idrottshall.

Ny skolbrand på måndagen

På måndagen eldhärjades en annan skola, Fågelforssskolan i Skillingaryd med omfattande materiell förstörelse och inställd undervisning som följd. Även den händelsen utreds som mordbrand.

Skolbränder ökar kraftigt

Enligt siffror från Brandskyddsföreningen har antalet skolbränder under en längre tid ökat kraftigt i Sverige. De flesta är mordbränder och Sverige toppar också den internationella listan över högst andel anlagda skolbränder.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1042Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons