En person gripen för stöld av svenskt kulturarv i Strängnäs domkyrka

Delningar

I slutet på juli tog sig tjuvar in i domkyrkan i Strängnäs och stal oersättliga kulturarvsföremål bestående av av begravningsregalier från 1600-talet som tillhört kung Karl IX och Kristina den äldre. Nu har en person gripits och anhållits misstänkt för inblandning i den uppmärksammade stölden.

Gripandet skedde vid 13:30-tiden på onsdagen. Polisen är förtegen med uppgifter om den anhållne. Man uppger endast att det rör sig om en man som gripits i Sverige, inte huruvida det är en svensk person eller misstänkt medlem i en utländsk liga.

LÄS MER: Domkyrkan i Strängnäs rånad – bytet Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611

Inga av de stulna föremålen har ännu påträffats. Polisen sätter nu visst hopp till att stöldgodset ska kunna spåras och återbördas till Strängnäs domkyrka. Man vet i nuläget dock inte om det finns i Sverige eller utomlands. En internationellt efterlysning av föremålen gick dock ut i samband med stölden.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

68 KOMMENTARER

  • svensk dumhet och tilltro på politiska lögner och skygglappar för deras handlingar. Säger en hel del när bla turkar röstar från sina länder.

   • Några av den dryga halvmiljon utlänningar som Tage Erlander importerade och gav svenskt medborgarskap till (när han tog makten fanns det några hundra utlänningar i Sverige). Dagens pensionärer har ALLTID röstat för massinvandring och för att totalförstöra det svenska samhället. Allt som förrädargenerationen lämnar efter sig är skulder, förtryck, kriminalitet och sociala klyftor större än någonsin i Sveriges historia. De röstar fortfarande på samma parti som turkiska islamistiska terrorgrupper röstar på.

 1. Och varför är de förtegen? Jobbar svensk polis och svenska folket eller är de anställda i globalisters tjänst. Det borde enskilda polismän tänka på. Det är de facto ni själva som skapar denna situation där kriminella vinner mark. Fattar ni inte det?

 2. Inspelning från förhören med tjuven:

  -Hörru du, var e regalierna nånstans!
  -Jag inte vet dät!
  -Då blir det ingen bulle till kaffet! Fattar du! I-n-g-e-n b-u-l-l-e-!!
  -…Men jag gilla boullé! Do är rasist. Boullé gott.

  (lång paus) ….Kommissarien kommer in och tar förhörsledaren lite avsides:

  -Du Reidemyhr, släpp detta nu. Han har ju dratt rasistkortet.
  -Men han är ju skyldig!
  -Kanske det. Men han är hård som stål. Inte ens när han får kaffe utan bulle så veknar han.. Och det är ju bara gammalt regaliejunk. Kom ihåg att nu är det nya tider..
  – Så vi släpper honom?
  -Ja, men säg till honom på skarpen att det skulle vara bättre om han slutar stjäla. Ge honom den här foldern om vilka bidrag han har rätt till.
  – Ok. Känns skönt att ha löst ännu ett fall. ..Och så säger dom att polisen är värdelös.
  -För helvete, vi har viktigare saker att göra. Pridetåget väntar. Var har du gurkorna?

 3. Det här spelar nog ingen större roll för kyrkan eller staten. Kan vara skönt för dom att bli av med kulturarvet och få in den nya kulturen. Som är mer värdefull och riktig kultur. Så känns det åtminstone för en annan. Man värderar inte svenskhet så högt.

 4. Polisen tysta= mena eller liknande. Sen kulturarv? Nu hade vi väl ingen kultur och därför inga kulturarv?! Tackar vet jag stena kvinnor på torg och skära halsen av otrogna, samt gifta sig med barn! Där har vi riktig fina kulturer.

 5. Ingen kriminalare men jag tror nog i min ignorans att berätta att man gjort ett gripande kan knappast hjälpa utredningen framåt.
  Här är ett tips till Svenska polisen – håll KÄFTEN istället så ska ni nog se att det blir effektivare.
  Jag vet ni är kåta på att ha presskonferenser med många micar så ni känner er som superstjärnor men att HÅLLA KÄFTEN är en bättre strategi.

  Tvivlar på att detta går in i en organisation som är nedlusad av inkompetent inkvoterad beta personal och ledare med shits-for-brains men det är värt ett försök.

 6. Rödgröna sidan har vunnit och tuffe Uffe kan säkert förklara hur han skall avsätta Löfvén nu när Annij är vågmästare??
  Var är du Ulf? Inte sett dig på flera dgr nu. Du lovade att byta statsminister för 3 dgr sedan. Hur ska det gå till?

 7. En person gripen för stöld av svenskt kulturarv?
  Det är väl många fler av dem mitt ibland oss som borde sitta bakom lås och bom då vi verkligen blivit rånade av dem på det arvet som vi och många generationer före oss har byggt upp!

 8. . . . tänk om det varit ett islamistiskt kulturföremål som stulits ifrån en moské, då hade hela den svenska PK-världen gått i taket!

 9. Sluta låt kyrkan ta han om våra kulturskatter! De gör bevisligen ett uselt jobb kring detta. Sakerna är förmodligen redan nedsmälta för att säljas till guldvärde.

 10. Svennebanan lyfter inte ens ett ögonbryn. UTLÄNDSKA rövare (slår vad 1000:- i donation till Samnytt) plundrar deras kyrkor och snor kungakronor o kulturarv. Det kan uppfattas som rasism att förfasas/fördöma.
  För det kunde ju tekniskt sett lika gärna vara en svensk alkis. (Nej.) (En tandlös svensk alkis hade bugat för den, och gått ut i samlat burkar)

 11. ”Polisen är förtegen med uppgifter om den anhållne är svensk eller utländsk”. Lätt att räkna ut att det inte var någon svensk. I så fall hade polisen inte varit förtegen.

  • Det skulle vara dödsstraff på att stjäla minnet efter Sveriges storslagna krigarkung. Jävla avskum.. Man får hoppas att det inte är destruerat och nedsmälta men risken är väl stor.

 12. Hoppas verkligen att de stulna föremålen återbördas till domkyrkan i Strängnäs! Tjuven var väl inte George Soros? I så fall har han nog förstört vårt kulturarv.

 13. Bytet kommer knappast att återbördas.
  Det troliga är att det allaredan är nedsmält.
  Varf sku man visa respekt för dessa regalier..?!?
  Tack – Psykopat Fredrik och Pajasen.
  Grattis Sverige!

  • Å andra sidan får vi får hoppas att det är samlare av unika föremål som har stöldgodset för då finns chansen att det återfinns senare någon gång ! ?

   Å tredje sidan om det finns en sådan , Sverige ska ju upphöra att existera om ca en generation och eftersom det är islam som ska ta över allting så SKA allt som har annat ursprung förintas !

 14. Jag misstänker att föremålen snart dyker upp i utpressningssyfte, om de inte redan gjort det. Detta kan också vara anledningen till att de gripet en person.

 15. Jag hatar de sverige fientliga muslimkramarna i svenska kyrkan. De genomäckliga prällarna.
  Märk väl, det är inte religionen i sig jag pratar om men de sunkiga företrädarna i Svenska skit Kyrkan

LÄMNA ETT SVAR