Opinion

Foto: Jens O. Z. Ehrs for Southerly Clubs

Inrikes

Endast 13 000 röster skiljer blocken

Publicerad 9/10/2022
Annons

Den sista mätningen innan valet från Demoskop tyder på ett väldigt jämt valresultat. Årets val beskrivs av många som ett ödesval för landets framtid, vilket gör valdeltagande av yttersta vikt. Vänsterblocket har i dagsläget en marginell, nära nog försumbar, ledning i opinionen.

– Det är helt jämnt, konstaterar Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna samlar, enligt mätningen, 49,4 procent av rösterna. Vänsterblocket, med Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Miljöpartiet skrapar ihop 49,6 procent. Skillnaden, på 0,2 procent motsvarar cirka 13 000 röster, förutsatt att valdeltagandet är detsamma som i 2018 år val.

Med tanke på felmarginalerna i opinionsundersökningar är skillnaden denna gång så marginell att det kan lika gärna bli Andersson eller Kristersson som bildar regering, uppger Karin Nelsson. Varje röst är därför otroligt viktig i årets val. Nyligen uppmärksammade Samnytt hur valkuvert förberedda med valsedlar för Socialdemokraterna delats ut till förtidsröstande muslimer i en moské i Alvesta.

LÄS ÄVEN: ”Segregation” byttes mot ”rasism” när S valkampanjade på arabiska

Risk för svår regeringsbildning

I jämförelse med 2018 år val har Sverigedemokraterna tagit ett kliv framåt i opinionen. Samtidigt är det inte särskilt mycket som skiljer resultatet nu mot valresultatet då. Nelsson påpekar att detta kan innebära att det än en gång kan bli väldigt svårt att bilda regering, oavsett vilket lag som vinner. 2018 tog regeringsbildningen hela 134 dagar.

SD är nu näst största parti i opinionen och ser ut att kunna ställa hårda krav för att släppa fram Kristersson (M). I det andra blocket ställer Vänsterpartiet krav om plats i regeringen för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister, något som ställer till det för henne då Annie Lööf (C) säger sig vägra ha med Vänsterpartiet i en regering.

– Vi kan inte säga med säkerhet att Sverigedemokraterna kommer bli större än Moderaterna. Det finns en stor rörlighet mellan framförallt SD, KD och M, säger Nelsson.

Hon menar att de största svängningarna innan söndagens val kommer att ske inom blocken. I mätningen ökar Moderaterna från 18,3 procent till 18,7 procent medan Sverigedemokraterna ligger oförändrat kvar på 20,5 procent.

LÄS ÄVEN: Därför bör även du som är missnöjd med SD stödrösta på dem

Miljöpartiet i panik

Som Samnytt tidigare rapporterat om är paniken stor inom Miljöpartiet, som är tillbaka på en så låg nivå i väljarstöd att man riskerar att åka ur riksdagen. Per Bolund tigger pengar av medlemmarna via mejl, för att kunna köra en aggressiv reklamkampanj i den absoluta slutspurten.

Nelsson säger att partiets vara eller icke vara nu hänger på stödröster, framförallt från Vänsterpartiets väljare men även från Socialdemokraternas – väljare som stödröstar på Miljöpartiet för de ser dem som en förutsättning för få Andersson vald till statsminister. MP ökar med en procentenhet i jämförelse med förra mätningen och ligger nu på 5,3 procent.

Vänsterpartiet är det parti som i undersökningen tappat mest. De backar från 8,3 procent till 6,9 procent, något som Nelsson menar är ett tecken på att deras sympatisörer nu istället planerar att rösta på MP.

Liberalerna är ännu ett parti som hovrar kring riksdagsspärren. I den senaste mätningen hamnar de på 4,9 procent. Även här hoppas man på stödröster, framför allt från moderater och kristdemokrater. De senare ligger dock själva nära gränsen, med resultatet 5,3 procent. Mätningen utfördes av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons