I november rapporterade Samhällsnytt att en 45-årig hitrest tiggare från Rumänien blivit misshandlad till döds i en park i Huskvarna. Nu döms en 16-årig yngling till sluten ungdomsvård för grov misshandel. Enligt rättens ordförande förekom det brister i utredningen.

16-åringen fick endast fem månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande, istället för mord eller synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, som åklagaren yrkade på.

Rådmannen Tord Edlund anser att det fanns brister i utredningen som gjordes, som haft avgörande betydelse för utgången gällande om tonåringarna orsakat Gicas död eller inte.

– Samma morgon som han anträffades kallades ingen rättsläkare till platsen, säger Edlund på en presskonferens enligt SVT.

På grund av det fanns det ett glapp på 3,5 timmar där målsäganden kunde avlidit och utredningen säger inte vad som hänt under den tiden, menar Edlund.

I ett pressmeddelande skriver tingsrätten:

”Den främsta orsaken till att det inte har blivit bevisat att de två tonåringarna har orsakat mannens död är att det rättsmedicinska yttrandet visar att mannen kan ha avlidit så sent som drygt tre och en halv timme efter att de två tonåringarna lämnade brottsplatsen och att det har varit fråga om ett snabbt dödsförlopp, högst 15–20 minuter efter att skadan uppstod. Det kan därför finnas andra händelseförlopp som resulterat i den dödliga skadan och mannens död.”

Får straffrabatt
De skriver även att de båda tonåringarna ”tillsammans och i samförstånd har misshandlat mannen med slag och sparkar, men även med tillhyggen” och att ”misshandeln har resulterat i flertalet av de revbensfrakturer och underhuds­blödningar”.

Men de anser inte att den hänsynslöshet som präglar brottet är så kvali­ficerad att den ”kan anses tillräcklig för att bedöma miss­handeln som synnerligen grov”. Istället döms 16-åringen för grov misshandel.

Straffet för grov misshandel är minst 1,5 år, men eftersom ynglingen är 16 år gammal åtnjuter han den ungdomsrabatt som existerar i svensk lag och har fastslagits av Högsta Domstolen.

BAKGRUND
Gica, 48 år, från Rumänien hittades död i en park i Huskvarna på morgonen den 8 augusti. Han hade levt som hemlös i Huskvarna i fyra år.

I slutet av augusti anhölls en 16-årig yngling misstänkt för mord på Gica och den 19 november åtalades han. En 14-årig pojke misstänktes också men är inte straffmyndig och kan därför inte få någon påföljd. Istället riktade åklagaren så kallad bevistalan mot honom.