Endast ett fåtal “särskilt” utvalda medier kommer få ta del av valresultatet i realtid under valdagen på söndag. Det meddelar Valmyndigheten. Övriga aktörer hänvisas till myndighetens hemsida.

I valet 2018 kraschade Valmyndighetens hemsida när hundratusentals svenskar surfade in på den för att följa rösträkningen. Haveriet, som myndigheten officiellt skyller på ett “angrepp”, har gett upphov till rykten om valfusk och oegentligheter.

Minskad insyn

Vid tidigare val har Valmyndigheten erbjudit en särskild tjänst med separata servrar att hämta valdata ifrån, så att utomstående aktörer kunnat ladda ned valdata och följa rösträkningen ändå, även om hemsidan legat nere.

I årets val erbjuds emellertid inte den möjligheten för alla. Istället har Valmyndigheten handplockat fem mediebolag som får ta del av valdata direkt: Sveriges television, TV4, Aftonbladet, Bonnier News och TT Nyhetsbyrån för ett “särskilt samarbete”. Det berättar myndigheten i mejl till Samnytt.

Alla andra hänvisas antingen till Valmyndighetens hemsida, i den mån den inte kraschar i år som den gjorde vid förra valet, eller till någon av de valpresentationer som de fem särskilt utvalda mediebolagen erbjuder.

På så sätt är insynen vid årets rösträkning mer begränsad än vid tidigare val.

Åtgärder mot angrepp

Valmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att erbjudandet om att ta del av den särskilda tjänsten med datafiler från rösträkningen avgränsats “till media som utgör public service, aktör med marksändningstillstånd, de största rikstäckande tidningarna samt Sveriges största nyhetsbyrå.”

I ett mejl till Samnytt berättar Valmyndighetens pressekreterare Lars Aden Lisinski att:

“Valmyndigheten har ett samarbete med ett antal medier för att säkerställa att allmänheten kan få tillgång till det preliminära valresultatet även om Valmyndighetens webbplats inte fungerar. Det samarbetet fungerade väl under valkvällen 2018 och allmänheten kunde därför följa rösträkningen trots att Valmyndighetens webbplats inte var tillgänglig.”

Han skriver också att åtgärder vidtagits för att försöka undvika den krasch som Valmyndighetens hemsida drabbades av för fyra år sedan:

“Valmyndigheten har vidtagit en rad åtgärder för att säkerställa att den typ av angrepp som skedde under valkvällen 2018 inte ska kunna inträffa igen. Samtidigt bedömer Valmyndigheten att den tekniska utvecklingen är sådan att det är omöjligt att garantera att Valmyndighetens webbplats inte kommer kunna påverkas av ett omfattande angrepp även i framtiden”, skriver Lars Aden Lisinski.

LÄS MER: AVSLÖJAR: Röstbussar samlar in invandrares röster – ”Vet inte vad röstkortet är”