På kraftvärmeverket i Värtaverket produceras fjärrvärme och el till stora delar av Stockholm. Trots ett plus på 92 miljoner kronor under första halvåret jämfört med i fjol höjer man vid årsskiftet fjärrvärmepriset i linje med inflationen på åtta procent. Dock säger man sig kunna halvera elpriset, bara man får klartecken från regeringen.

Enligt Stockholm Exergis vd Anders Egelrud är det nödvändigt att öka fjärrvärmepriset med åtta procent då även de drabbats av höjda bränslepriser och inflationen.

LÄS ÄVEN: Ny studie: Halva elpriset om Ringhals 1 och 2 inte stängts

Samtidigt rustar man för ökad elproduktion genom att starta upp det gamla kraftvärmeverket KVV1 som i dagsläget används som nödanläggning vid elavbrott.

– Vi behöver hantera elkrisen och de skadligt höga elpriserna och är beredda att bidra till det. Vi tror att det får mycket snabbare effekt på elpriset än att man ska kompensera hushållen i efterskott, säger han till DN.

Klartecken från regeringen

En uppstart av landets avställda kraftvärmeverk skulle enligt Egelrud kunna ge över 1 000 MW mer i eleffekt. I Stockholm är man redo att starta den 15 november, men för att det ska kunna ske krävs klartecken från regeringen då verket drivs på olja.

– Här i Stockholm skulle vi kunna tillföra 350 MW mer eleffekt och bidra till att sänka elpriset i elområde 3. Vår bedömning är att vi skulle kunna halvera elpriserna i Stockholm.

LÄS ÄVEN: ”Horribla elpriser” tvingar Ölandsbageri att stänga

Samtidigt betonar Egelrud att det är bråttom då man i så fall måste köpa in bränsle som kan vara svårt att få tag i.