Energi- och digitalminister Khashayar Farmanbar (S) besökte flera platser i Kalmar län under tisdagen. Bageri Guldkringlan i Vimmerby var en av de platser ministern önskat besöka – men en enhällig styrelse valde att säga nej. Detta på grund av den förda energipolitiken.

När Khashayar Farmanbar (S) befann sig i Kalmar län på tisdagen hann han besöka Södra Cell i Mönsterås och Åbro Bryggeri i Vimmerby, träffa HS Powdercoating och Järnforsens Plåtslageri i Målilla, och se speedwaymatchen mellan Dackarna och Piraterna.

Men ett önskat verksamhetsbesök blev inte av. Det var efter en förfrågan till Bageri Guldkringlan i Vimmerby som energiministern fick veta att han inte var välkommen.

– Vi fick förfrågan om att ta emot energiministern, men tog beslut i vår styrelse om att säga nej. Istället för att han ska stå i tidningarna och berätta att allt är guld och gröna skogar är det bättre att göra något. Det är bättre att han sätter fart och gör något innan företagen går omkull, säger Guldkringlans vd Joakim Hesselgård till Dagens Vimmerby.

LÄS ÄVEN: Energiministern KU-anmäls för lögner i SVT om elpriser

”Energipolitiken som bedrivits gagnar inte oss”

Bageriet misstänkte att deras syn på problemet med höga elpriser inte skulle komma fram i pressen – och de är inte intresserade av att ge regeringens energipolitik några pluspoäng inför valet.

– Vi var rädda för att inte komma till tals och då valde vi att tacka nej. Vi var inte intresserade och ville inte genom den publiceringen i tidningarna för att samla pluspoäng inför ett val. Guldkringlan är helt neutrala mot alla partier, men vi tycker att den energipolitiken som bedrivits inte gagnar oss. 

Guldkringlans elkostnader har på grund av regeringens energipolitik ökat från 25 000 kronor per månad till 100 000 kronor per månad.

– Det är bara för gemene man att räkna själv. Det är många frallor som ska fram för att täcka det. Dessutom stiger ju allting. Vi har en total råvaruökning på 50 procent. Ta bara smöret som gått från 25 kronor kilot till 95 kronor kilot. Ett bageri gör ju av med väldigt mycket smör. Så jag tycker att det är bättre att göra insatser så att vi företag överlever.

LÄS ÄVEN: Moderaterna: Regeringen ljuger om Sveriges elpriser
LÄS ÄVEN: Högsta elpriset i södra Sverige – någonsin
LÄS ÄVEN: Varningen: Elpriserna kan stiga högre än förra vintern