En ny enkät som skickats ut till kommunstyrelsens ordförande i Sveriges samtliga kommuner visar att 25 vill införa ett tiggeriförbud. 

I december fick den skånska kommunen Vellinge klartecken från Högsta förvaltningsdomstolen att förbjuda tiggeriet lokalt.

Efter beslutet valde tidningen Dagens Samhälle att skicka ut en enkät till kommunstyrelsens ordförande i Sveriges 290 kommuner för att se hur andra kommuner ser på ett lokalt tiggeriförbud.

LÄS ÄVEN: Domstol: Ja till tiggeriförbud

När tidningen sammanställer enkätundersökningen har 162 kommuner svarat på enkäten. 25 kommuner uppger att de vill införa tiggeriförbud, 36 svarar att det finns förutsättningar för att införa ett sådant i kommunen.

Hela 23 av 25 som säger ja till ett lokalt tiggeriförbud är moderater medan samtliga 38 centerpartister som deltog i enkäten säger nej.

Utöver 23 moderater har även Liberalernas Torkild Strandberg i Landskrona och Socialdemokraternas Göran Dahlström i Katrineholm svarat att de vill införa ett tiggeriförbud.

Dahlström styr Katrineholm tillsammans med Moderaterna och förklarar att partikamraternas vanliga hållning ”att förbjuda tiggeri är att förbjuda fattigdom” endast är ”klyschor”.

LÄS ÄVEN: Nya krav på tiggeriförbud från SD-politiker runt om i landet

– Det bästa vore om de som tigger åkte hem till Rumänien och Bulgarien så att de fick ta ansvar för sina medborgare. Vi behöver sända en signal att de inte kan hålla på och exportera sina fattiga människor till Sverige, säger Dahlström.

Ja till ett förbud
I nedanstående kommuner svarade kommunstyrelsens ordförande ja till att införa lokalt tiggeriförbud.

Burlöv 
Danderyd 
Ekerö 
Essunga 
Grästorp 
Håbo 
Höganäs 
Katrineholm 
Kungsbacka 
Kävlinge 
Landskrona 
Mariestad 
Sigtuna 
Sotenäs 
Staffanstorp 
Sölvesborg
Tranås 
Trelleborg 
Täby 
Töreboda 
Upplands-Bro 
Varberg 
Vellinge 
Örkelljunga 
Österåker

Stor tiggerihärva
I december dömdes sju bulgariska män för inblandning i en stor tiggerihärva i Småland – sex för människohandel och en för medhjälp till människohandel.