I ett uttalande på den venezuelanska centralbankens hemsida i förra veckan skrev man att nya sedlar kommer att börja ges ut i valörerna 200 000, 500 000 och 1 000 000 bolivar.

Enmiljonerssedeln är den största i landets historia och motsvarar knappt fem svenska kronor. Anledningen till att man nu ger ut de nya sedlarna är enligt centralbanken för att ”uppfylla den nuvarande ekonomins krav” utan närmare detaljer.

Medan Venezuelas ekonomi krympte för sjunde året i rad 2020 har regeringen blundat för det ökade antalet dollartransaktioner, något som återkommande strömavbrott genererat då betalningar med kort inte varit möjligt och därmed gett kontanter ett uppsving. Enligt uppskattningar görs nästan 70 procent av transaktionerna i landet i utländska valutor.

LÄS ÄVEN: Venezualiseringen av svenska ekonomin kan leda till en inflationschock

Även om dollarn har vuxit i popularitet fortsätter venezuelaner att i stor utsträckning förlita sig på bolivar för kollektivtrafik och köp av subventionerat bränsle.

Efter tre års hyperinflation, med sedlar med allt högre valörer som snabbt blir värdelösa, har president Nicolas Maduro sagt att han har planer på att införa en helt digital ekonomi i år.

Under de senaste tolv månaderna har inflationen stigit med 3 000 procent.

LÄS ÄVEN: Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad – vill piska upp inflationen