När Rachid kom till Sverige påstod han sig vara 17 år. Migrationsverket godtog den åldersuppgiften utan göra några kontroller. När den marockanske ynglingen nu ställs inför rätta för att ha rånat, misshandlat och våldtagit en minderårig pojke visar det sig att han i själva verket är 24 år gammal.

Enligt rättshandlingar och uppgifter som Samhällsnytt tagit del av ska Rachid ha begått de brott han nu åtalas för i lördags kväll på Lokagatan vid centralen i Malmö. Den rånade, misshandlade och våldtagna pojken kunde lämna sådana uppgifter om gärningsmannen att polisen några timmar senare kunde gripa Rachid.

En enkel fingeravtryckstagning och slagning i relevanta databaser i samband med ett tidigare gripande för narkotikabrott visade att Rachid ljugit om sin ålder med sju år. I stället för de 17 år han uppgett för Migrationsverket är Rachid i verkligheten 24.

Det innebär bland annat att han inte kan söka asyl i Sverige som så kallat ensamkommande flyktingbarn, vilket han gjort anspråk på. Det innebär också att han kan dömas som vuxen för de brott han begått, något som i påföljdshänseende kan handla om flera år i fängelse i stället för några veckors samhällstjänst.

Om åldersfusket inte avslöjats kunde det dessutom ha inneburit att den grovt kriminelle och överårige Rachid, i enlighet med den kontroversiella i riksdagen nyligen antagna så kallade gymnasielagen, fått gå i svenskt gymnasium tillsammans med verkliga 17-åringar.

På onsdagen beslöt Malmö tingsrätt att Rachid ska häktas i avvaktan på rättegång. Rachid nekar till brott.