pavel-snickares-grand-83663

Påvel snickares gränd – ”hot-spot” för ’ensamkommandes’ knarkhandel i Uppsala.

Inrikes

’Ensamkommande’ säljer knark på gatorna – gymnasielagen orsak enligt Polisen

Publicerad 12/4/2018
Annons

Det har tidigare kommit rapporter, bland annat från Stockholm, om att unga afghanska män, så kallade ensamkommande flyktingbarn, drygar ut kassan med att sälja narkotika. Nu larmar polisen i Uppsala om att fenomenet breder ut sig även där.

Många ’ensamkommande’ är heroinmissbrukare redan vid ankomsten till Sverige. I Uppsala har man i flera år haft problem med gängkonstellationer av sådana unga män kring resecentrum som finansierar missbruket med att begå personrån och andra brott.

LÄS MER: Polisen larmar: ‘Ensamkommande’ ansluter sig till kriminella gäng

Alltfler av dessa ’ensamkommande’ ansluter sig nu till de kriminella invandrargängen från områden som Gottsunda och ställer sina tjänster till förfogande som knarklangare. Uppsalapolisen uppskattar att det i nuläget är minst 30 ’ensamkommande flyktingbarn’ som ägnar sig åt gängrelaterad knarkförsäljning i staden.

– De har blivit ett gatugäng, som vi kallar det – och det är ett bekymmer i lilla Uppsala, säger Daniel Larsson, kommissarie på Uppsalapolisen, till SVT.

En del ansikten är nya men många är också sådana som tidigare lagförts för brott eller omhändertagits av de sociala myndigheterna för vård och som nu är tillbaka på gatan igen eftersom de inte har dömts till utvisning.

Daniel Larsson är kritisk till den kontroversiella så kallade gymnasielagen som lett till att många ’ensamkommande’ med avslag har kunnat dröja sig kvar i Sverige genom att lämna in en ansökan till gymnasiet. De kan sedan fortsätta driva omkring på gatorna, bilda gäng, ansluta sig till de sedan tidigare etablerade kriminella invandrargängen, begå brott och både missbruka och sälja narkotika.

Påvel Snickares Gränd är en av de platser där de ’ensamkommande’ håller till och bedriver knarkhandel. Anders Nilsson, som är narkotikaspanare på Uppsalapolisen, anlägger ett socioekonomiskt perspektiv på de kriminella ’ensamkommande’ och säger till SVT att de ”inte har något val”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons