➤ GROV SKADEGÖRELSE På torsdagen vandaliserades två olika HVB-hem för så kallade ’ensamkommande flyktingbarn’ i Sölvesborg. Det rapporterar Sydöstran. Händelserna inträffade med bara en halvtimmes mellanrum och kan ha varit planerade och koordinerade.

Det första larmet till polisen kom strax efter klockan 15 på torsdagseftermiddagen. Två (enligt egen utsago) 17-åringar löpte amok på ett HVB-hem och slog sönder inventarier. Strax efter 15:30 kom nästa larm om vandalisering på ett annat närliggande HVB-hem.

Stora värden förstörda
Sammanlagt ska inventarier för runt en kvarts miljon kronor ska ha slagits sönder av de ’ensamkommande’. Bland de föremål som vandaliserades och måste bytas ut fanns en spis, ett flertal möbler och en TV.

De två vandalerna från det första HVB-hemmet flydde efter vandaliseringen, men kunde efter några timmar gripas av polisen.

”Frustrerade ungdomar”
Polisen har inte lyckats utröna något motiv till vandaliseringen. Personalen på boendet tror dock att det kan ha att göra med att ’barnen’ mår dåligt:

– Det är svårt att spekulera, men det är klart att det finns mycket frustation bakom och att ungdomarna varit här länge och inte fått något besked om de får stanna, säger Sara Källgren, som är områdeschef för det bolag, Curas, som driver de två boendena.

Polisen rubricerar händelserna som grov skadegörelse, ett brott som Sydöstran påpekar kan ge mellan två och åtta års fängelse eller ett till tre års fängelse om brottet är att betrakta som mindre allvarligt.

Det framgår inte om de ’ensamkommande’ vandalerna tagits i fängsligt förvar eller tillåtits vara kvar på respektive boende. Det är också oklart om händelserna kommer att påverka deras möjligheter att få uppehållstillstånd i Sverige och om vistelsen här i så fall kommer att inledas med en kortare eller längre tids fängelsevistelse.

Många tidigare skadegörelseincidenter
Verksamheten med HVB-hem för ’ensamkommande’ i Sölvesborg har under en längre tid kantats av liknande händelser. För en dryg månad sedan utsatte en (enligt egen utsago) annan 17-åring ett av de nu drabbade HVB-hemmen för omfattande skadegörelse.

Han slog bland annat sönder inredning och boendets gemensamma minibuss. I det fallet har åtal för skadegörelse väckts och HVB-hemmet har krävt den ’ensamkommande’ på ett skadestånd på 85 000 kronor. Det är oklart om åklagare har yrkat på utvisning.

Tidigare i år vandaliserade ett annat HVB-hem av en ’ensamkommande’. Vid det tillfället förstördes ett träparkettgolv när den ’ensamkommande’ kastade tunga föremål i golvet. Han slog även igen en dörr med så våldsam kraft att fönsterrutor krossades. Det framgår inte om åtal är väckt i det fallet men ett skadeståndskrav på 7000 kr ska ha riktats mot skadegöraren.