Österrike tillhör de länder som har den lägsta andelen av befolkningen vaccinerad mot covid. En innovativ kampanj för att få fler att ta sprutan väcker uppmärksamhet – den som kavlar upp ärmen får som belöning 30 minuters gratis sex med valfri kvinna på en av huvudstaden Wiens bordeller.

Endast 64 procent av österrikarna har vaccinerat sig mot det potentiellt dödliga coronaviruset. Myndigheterna har försökt med piska genom att porta ovaccinerade från bland annat kaféer, restauranger, frisörsalonger, hotell och biografer. Nu vill man i stället se om morot kan vara mer framgångsrikt.

Ta sprutan – få en halvtimmes sex

Ett av de mer uppmärksammade erbjudandena är att den som vaccinerar sig får en halvtimmes gratis sex på bordell. Erbjudandet kommer att vara tillgängligt i en månads tid. Både män och kvinnor är välkomna.

Hur vaccinationen går till och vad österrikarna tycker om initiativet kan ses i nedanstående videoinslag.

Personer som öppet intervjuats på plats av media säger att de skulle ha vaccinerat sig ändå men att det här erbjudandet ändå utgjorde ett extra incitament att vaccinera sig innan de hårdare karantänsreglerna för ovaccinerade träder i kraft.

Sexarbetarna positiva till att göra en insats

Sexarbetarna säger sig också vara positiva till att göra en insats för folkhälsan och att bekämpa covid-pandemin. En av dem, Mina, som arbetar på bordellen Fun Palast säger till media att ”det är en utmärkt idé att göra bordellen till en vaccinationscentral. Det ger namnet ’glädjepalatset’ en ny dimension”.

Bordellens chef, Peter Laskaris, förklarar att han ställde sig positiv till idén när han såg den nedslående vaccinationsstatistiken. Det har i synnerhet varit svårt att få män med invandrarbakgrund att vaccinera sig, och eftersom den gruppen också är överrepresenterad bland bordellbesökarna hoppas Laskaris att initiativet ska ge ett extra bra utslag här.

För ändamålet har sexarbetarna klätt upp sig i åtsittande sjuksköterskeuniformer av lite mer utmanande snitt, med korsett, strumpebandshållare och munskydd med Röda korsets emblem. Det framgår inte huruvida hjälporganisationen sanktionerat vaccinationsinitiativet.

Okontroversiellt i Österrike – olagligt i Sverige

I Österrike har sexköp och sexarbete en naturlig plats i samhället och det är därför också naturligt att bordellerna är med och engagerar sig mot covid-pandemin. I Sverige, ett av få länder med en enligt många drakonisk sexköpslag, är liknande initiativ för att få upp vaccinationsviljan inte möjliga.

Den svenska sexköpslagen har kritiserats för att vara missriktad och kontraproduktiv. Den kritiken riskerar nu att få nytt bränsle när den hindrar angelägna initiativ för att främja folkhälsan och bekämpa covid-pandemin.