På måndagen meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Sverige inte lever upp till att verkställa sina löften mot Turkiet. I en ny intervju med amerikansk media framför Erdogan att det just nu inte går att släppa in Sverige i Nato.

Både den svenska regeringen och massmedia har kommunicerat ut att Nato-processen närmar sig mållinjen. Detta efter att statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, i samband med Natos toppmöte i Vilnius i början av juli, kom överens att Turkiet ska skicka över den svenska Nato-ansökan till turkiska parlamentet.

LÄS ÄVEN: Erdogan om Sveriges Nato-ansökan: Uppfyller inte sina plikter

Det har tolkats som att ratificeringen kommer att ske nästa månad när det turkiska parlamentet öppnar igen. Men Erdogan och flera ledamöter i det turkiska parlamentet är allt annat än nöjda med hur Sverige lever upp till att verkställa alla sina löften mot Turkiet.

Terrorister rör sig fritt

I en intervju med det amerikanska nyhetsprogrammet PBS NewsHour lyfter Erdogan att Sverige inte levererar tillräckligt. För att Sverige ska bli medlem i Nato krävs det att Turkiet får det som utlovats.

– På gatorna i Stockholms ser vi fortfarande terrorister röra sig fritt, säger den turkiske presidenten i intervjun.

Sanktioner mot Ryssland

Erdogan får även frågor om kriget i Ukraina och varför Turkiet inte har följt efter EU- och övriga Nato-länders sanktioner mot Ryssland. Erdogan skakar av sig frågan och framför att det helt enkelt inte är Turkiets position.

– Är det meningen att vi ska göra det som EU-medlemmarna gör? Turkiet har en annan position i världen och EU-länderna har sina olika positioner. Ryssland råkar vara en av mina närmaste grannar och vi har en gemensam historia, säger Erdogan.

Samtalet fortsätter i ämnet och den turkiske presidenten tydliggör var han står i relationerna.

– Jag litar på Ryssland lika mycket som jag litar på väst.

Se hela intervjun:

LÄS ÄVEN: Ungerska regeringen rasar mot svensk propaganda om Ungern