På onsdagen meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ett nytt krav för att Sverige möjligen ska godkännas som Nato-medlem. Sveriges riksdag måste inskränka yttrandefriheten och förbjuda islamkritik.
– Så länge som ni tillåter att min heliga bok, koranen, bränns och förstörs så kommer vi inte att säga ja till ert inträde i Nato
, sa Erdogan.

Efter koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm meddelade Fahrettin Altun, president Erdogans talesman, att Sverige inte längre kan ”gömma sig” bakom yttrandefriheten utan också måste bry sig om Turkiet.

LÄS ÄVEN: Turkiets nya Nato-krav: Sverige måste bekämpa islamkritiker

Altun framförde att Sverige, vid sidan om att utlämna terrormisstänkta, nu även ska ”bekämpa” islamkritiker i landet. På onsdagen uttalade sig president Erdogan om Sveriges Natoprocess och meddelade ett nytt krav till Ulf Kristersson (M). Sveriges riksdag måste förbjuda islamkritik eller glömma Nato-medlemskap.

Erdogan framförde att Sverige i nuläget inte ens behöver bry sig om att försöka i Natoprocessen.

– Så länge som ni tillåter att min heliga bok, koranen, bränns och förstörs så kommer vi inte att säga ja till ert inträde i Nato, sa Erdogan i ett tal till sitt parti.

Paludan: Dikterar yttrandefriheten i Sverige

Samnytt har talat med Rasmus Paludan som ger sin syn på Erdogans nya krav att Sverige måste förbjuda islamkritik. Paludan säger att man kan införa en ny hädelselag i Sverige för att förbjuda koranbränning men han skulle bli förvånad om det är vad svenska folket vill.

– Man skulle inte ha någon sorts integritet som politiker i Sverige om man gick med på att den turkiske dikatorn kan diktera hur mycket yttrandefrihet det ska vara i Sverige.

Paludan kommer att fortsätta bränna koraner utanför Turkiets ambassad varje fredag till det att Turkiet godkänner Sveriges Natoansökan.

– Om jag bränner en koran varje dag eller ingen alls så kommer det inte ändra att Erdogan kräver att det ska vara förbjudet. Han kräver inte bara att jag inte ska få bränna koranen. Han kräver att man inte ska få bränna någon koran i Sverige. Om man har minsta stake så kan man inte göra annat än att skratta åt det där.

På fredag klockan 14.00 bränner Paludan koranen utanför Turkiets ambassad i Köpenhamn.

LÄS ÄVEN: Sveriges ambassad i Pakistan ber om ursäkt för ’islamofobi’