Erdogan: Sveriges riksdag infiltrerat av terrorister
PBS

Sverige har kommit att bli en ”vagga för terrorism” och den svenska riksdagen är infiltrerad av terrorister. Det hävdar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Den turkiske presidenten besöker under veckan USA för att tillsammans med utrikesminister Mevlüt Cavusoglu delta i FN:s årliga generalförsamling, den 77:e i ordningen. I samband med det gav han under måndagen en intervju med PBS, och fick bland annat frågor om Sveriges och Finlands Nato-ansökan.

”Vagga för terrorism”

Av intervjun att döma kommer Turkiet även fortsättningsvis blockera ett svenskt Nato-medlemskap. Anledningen är att turkarna inte är nöjda med hur Sverige agerar mot PKK och andra militanta kurdiska grupperingar.

– Här har i synnerhet Sverige blivit en vagga för terrorism. Och terroristerna har infiltrerat hela vägen till deras parlament, säger Erdogan i intervjun.

LÄS MER: Här poserar V-topparna med PKK-flagga i Almedalen

– I Stockholm ser vi hela tiden terrorister som demonstrerar. Det finns ett överflöd av banderoller och affischer med ledarna för terrororganisationerna.

Annorlunda i Finland

Enligt Erdogan tar finnarna de turkiska kraven på större allvar än Sverige gör.

– Finland, å andra sidan, är inte som Sverige. De är lite lugnare, och de har mer kontroll över utvecklingen. Men Sverige är inte på det sättet, säger han.

LÄS ÄVEN: Här är HELA avtalet med Erdogan – Sverige lovar bekämpa kurder

Den turkiske presidenten pekar på hur Sverige kommer med ”vissa ursäkter”, och inte ingriper mot efterlysta terrorister och kriminella som Turkiet begärt utlämnade.

– De pratar hela tiden om konstitutionen. Och som en rådande princip i sin konstitution, värdesätter de yttrandefriheten.

– Jag svarar då att terrorism har ingenting med yttrandefrihet att göra. Och i slutänden är det Turkiets parlament som avgör, säger Erdogan.

LÄS ÄVEN: Så totalblåste Sverige Erdogan – hjälpte terrorjagad turk rymma

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mattias Albinsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.