Rysslands president Vladimir Putin kommer att föra samtal med Turkiets president Tayyip Erdogan på måndag i den ryska semesterorten Sochi vid Svarta havet. Det uppgav Kreml på fredagen.

Två turkiska källor sa till Reuters på torsdagen att mötet i första hand kommer avhandla Svarta havets spannmålsexport. Samtidigt uppger FN:s generalsekreterare António Guterres att han skickat Ryssland ”en uppsättning konkreta förslag” som syftar till att återuppliva en överenskommelse som möjliggör säker export av ukrainskt spannmål via Svarta havet, där Ryssland kontrollerar Ukrainas sjöleder.

LÄS ÄVEN: Putin överens med Erdogan: ”TurkStream” ska kringgå EU:s gasembargo

Ryssland avbröt avtalet i juli, ett år efter att det förmedlades av FN och Turkiet, och klagade över att västerländska ekonomiska sanktioner hämmade dess egen export av livsmedel och gödselmedel i strid med ett parallellt memorandum och att inte tillräckligt med ukrainskt spannmål gick till länder i behov.

Spannmålsavtalet vid Svarta havet var avsedd att bekämpa en global livsmedelskris som enligt FN hade förvärrats av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022. Ryssland och Ukraina är båda ledande spannmålsexportörer.

Rysk skepsis

Efter att ha träffat Turkiets utrikesminister Hakan Fidan på torsdagen sa den ryske utrikesministern Sergej Lavrov att Ryssland inte såg några tecken på att de skulle få de garantier som behövs för att återuppliva spannmålsavtalet.

Ryssland har sagt att om dess krav uppfylls, med handlingar snarare än löften, kommer de att återuppliva avtalet på en gång.

Ett av Moskvas främsta krav är att den ryska jordbruksbanken återansluts till det internationella betalningssystemet SWIFT, vilket EU avbröt i juni 2022.

Putin till Kina

Samtidigt meddelas att Rysslands president Vladimir Putin ska besöka Kina i oktober. Där ska han delta i en konferens med projektet Ett bälte, en väg, även kallat Nya Sidenvägen – ett infrastrukturprojekt och ett ekonomiskt utvecklingsprojekt.

Experter tror att Ryssland kan försöka utöka sitt deltagande i projektet.

Putins sista resa utomlands var i december 2022 då han besökte Kirgizistan och Vitryssland.

LÄS ÄVEN: Ryssland använder kinesisk valuta i handel med Asien och Afrika