Den 24 juni är det president- och parlamentsval i Turkiet. President Erdogan är angelägen om att värva så många röster till sig själv och sitt parti inom den turkiska diasporan i EU. I ett uppviglande tal i Sarajevo slungade han skarpa anklagelser mot EU om att vara Turkiet-fientligt och islamofobiskt och manade muslimer att infiltrera makten i EU-ländernas huvudstäder.

Valet skulle egentligen ha hållits först om ett och ett halvt år men har tidigarelagts, bland annat därför att Erdogan är angelägen om att få igenom den konstitutionsändring som ger honom ökad politisk makt.

Flera EU-länder, däribland Holland, Österrike och Tyskland, har sagt nej till att låta Erdogan komma och valkampanja bland de cirka tre miljoner röstberättigade turkar som lever runtom i Europa. Bosnien-Herzegovina sade emellertid ja, och häromdagen höll Erdogan ett brandtal i huvudstaden Sarajevo inför cirka 15 000 ditresta turkiska exil-muslimer.

Under talet riktade den turkiske presidenten skarp kritik mot EU-länderna vars demokratier han ansåg ha misslyckats, detta med hänsyftning till påstådd diskriminering av muslimer. Han manade därför muslimer i Europa att ta makten i de ”Turkiet-fientliga” ländernas huvudstäder genom infiltration.