Samtidigt som statsminister Magdalena Andersson (S) brottas med inhemska krav från oppositionen att ge hårt kritiserade och flerfaldigt KU-prickade justitieminister Morgan Johansson (S) sparken eller ställas inför en misstroendeförklaring, kommer nu utländska krav från Turkiet om att försvarsminister Peter Hultqvist (S) måste avgå om landet ska ge klartecken till svenskt Natomedlemskap.

Det är Hultqvists tidigare samröre med terrorstämplade kurdiska PKK som ligger honom fatet. Bland annat ska den svenske försvarsministern hållit tal på en PKK-fest där dess fängslade ledare Abdullah Öcalan hyllades.

Hängt löst flera gånger tidigare

Hultqvists fortsatta ministerskap har tidigare ifrågasatts på hemmaplan. Detta sedan han dyrt och heligt lovat att Sverige aldrig skulle ansöka om att gå med i Nato så länge han var försvarsminister för att sedan ändå sitta kvar när regeringen bara några månader sedan beslöt lämna in en sådan ansökan.

Hultqvist hängde också löst i samband med skandalen på Transportstyrelsen där uppgifter rörande rikets säkerhet kom på drift till följd av allvarligt schabbel. Han klarade sig dock kvar med ett nödrop när andra ministrar och höga tjänstemän tvingades avgå.

Men nu kan Sveriges medlemskap i Nato stå och falla med Hultqvist. Att Hultqvist nu bedyrar att han inte sanktionerar PKK:s väpnade våld lär inte vara nog för att blidka Erdogan.

Hyllade och festade med PKK

Konkret handlar det om händelser som idag är 10 år gamla. Det var 2012 som det framkom att Peter Hultqvists nära medarbetare Evin Cetin – vid tidpunkten första ombudsman för Socialdemokraterna i Dalarna varifrån Hultqvist också är bördig – besökt den PKK närstående milisgruppen Pejak dansat med beväpnade gerillasoldater i ett kurdiskt träningsläger i Irak. Dansandet hade dokumenterats på film.

Cetin tvingades efter avslöjandet ta en timeout och Peter Hultqvist – då riksdagsledamot och ordförande i försvarsutskottet – distanserade sig till hälften från sin medarbetares agerande med att om Cetin ”begått handlingar som kan uppfattas som provokativa så är det inte bra”.

Med redan dagen därpå avslöjades komprometterande uppgifter om Peter Hultqvist själv. Han hade besökt en fest i Folkets hus i Borlänge där PKK hyllades och även hållit tal där. PKK var redan då terrorstämplat av EU sedan tio år tillbaka.

Slingar sig om PKK-sympatier

Hultqvist har försökt tona ned saken med att tycker att andra har hakat upp sig på och förstorat upp detta med PKK. Han har även slingrat sig när han fått frågor om vad han anser om PKK och i stället svarat på helt andra saker.

Att man sedan dess haft ett ont öga till den svenske S-toppen och inte grävt ned yxan har bekräftats vid en rad tillfällen. För tre år sedan pekades Hultqvist ut som PKK-kramare i en rapport från Turkiets största tankesmedja. SETA som står nära Erdogans och hans parti AKP.

Cetin har sedan dansincidenten också figurerat i ytterligare PKK-nära sammanhang och är upptagen på en lista över personer i Sverige som den turkiska regeringen betraktar som ”förrädare”. Idag driver Cetin en advokatbyrå men betraktas fortfarande allmänt som S-märkt.

Regeringen mörkade

Som en del av uppgifterna om Erdogans avgångskrav på Peter Hultqvist framkommer att den svenska regeringen ska ha känt till det en tid men valt att tiga om det inför svenska folket. I stället för att berätta att förhandlingarna med Turkiet går ännu sämre än vad som tidigare varit känt har regeringen låtit påskina att samtalen går framåt och att en lösning är nära förestående.

Andra krav som Turkiet ställt på Sverige för att inte lägga in sitt veto mot ett svenska medlemskap i Nato är att vapenembargot lyfts. Det är ett krav som även röster inom Sverige ställt sig bakom med motiveringen att det vore konstigt att gå med i en m militärallians där Turkiet förväntas rycka in och försvara Sverige samtidigt som vi inte kan anförtro Turkiet svenska vapen.

I rävsax mellan Turkiet och politisk vilde

Den svenska regeringen sitter just nu också i en rävsax med å ena sidan krav från Turkiet att upphöra med allt stöd till alla kurdiska partier och organisationer som Turkiet anser står PKK nära och å andra sidan krav från tidigare vänsterpartisten, numera politiska vilden, Amineh Kakabaveh att tvärtom öka det stödet för att hon inte ska hjälpa oppositionen att fälla justitieminister Morgan Johansson.

Statsminister Magdalena Andersson har höjt insatserna inför en eventuell misstroendeförklaring med att hela regeringen avgår om Johansson fälls. På en pressträff riktade hon hårda anklagelser mot oppositionspartierna för att äventyra landets stabilitet i det nuvarande läget med krig i närområdet och pågående Natoförhandlingar.

Magdalena går ”all in” med regeringsinnehavet

Från oppositionssidan menar man dock att det är Andersson själv som gör detta genom att gå ”all in” med hela regeringsinnehavet i potten i stället för att bara byta ut justitieministern mot en som det finns ett bredare parlamentariskt stöd för.

Morgan Johansson har länge stått lågt i kurs hos oppositionen för sitt som man menar inkompetenta sätt att hantera bland annat den invandrade grova gängkriminaliteten. Efter den hårda KU-kritiken här om dagen där det även fastslogs att Johansson desinformerat och farit med osanningar kallades han i ett medieuttalande av M-profilen Tobias Billström för ”en lögnaktig kanalje”.

LÄS ÄVEN: Linde charmar Turkiet: ”PKK är terrorister” – men S-topp kampanjar för kurdiska milisen

LÄS ÄVEN: Turkiet: Flera S- och V-politiker i Sverige är terrorister