Andreas De Aranjo SL

Andreas de Aranjo (T.v.). Genrebild SL biljettkontrollant. Foto Faksimil Facebook

Inrikes

Ertappad tjuvåkare corona-hostade biljettkontrollant i ansiktet

Publicerad 5/27/2020
Annons

En man som reste med tunnelbanan i Stockholms innerstad kunde inte acceptera att SL ville kontrollera hans färdbiljett. Istället gick mannen – som saknade giltig sådan – till attack och satte igång att hosta mot kontrollantens ansikte, en taktik som under coronaepidemin blivit allt vanligare bland gatubrottslingar. Tingsrätten anser – trots faran för dödlig smittspridning och att mannen även blev våldsam – att dagsböter är en tillräcklig påföljd.

Det var runt lunchtid den tredje april som en kvinnlig biljettkontrollant vid Storstockholms Lokaltrafik (SL) råkade illa ut när hon gick fram till 42-årige Andreas De Aranjo för att be denne visa att han hade en giltig färdbiljett. Tåget befann sig vid tillfället vid Zinkensdamms t-banestation på Södermalm i centrala innerstaden.

Gick till plötslig hosttack

Andreas kunde dock inte acceptera att få sin resebiljett kontrollerad och försökte istället undgå kontroll genom att prata i telefon, vifta med handen och hänvisa till den rådande coronaepdiemin.

SL kontrollanterna i vagnen visade förståelse och backade. Men passageraren lät sig inte nöja med det. Efter en kort stund reser han sig upp och hostar demonstrativt på bara några centimeters avstånd SL-kontrollanten flera gånger i ansiktet.

Kontrollanten berättar i polisförhör att ”det kändes äckligt och respektlöst” och att hostandet var avsett att tydligt visa vad Andreas tyckte om henne.

Ordningsvakter tvingades sätta handfängsel

Biljettkontrollanterna hade, som brukligt är numera, sällskap av ordningsvakter. Dessa var tvungna att ingripa när Andreas blev aggressiv. I polisförhör vittnar en av ordningsvakterna om hur de tvingades brotta ned Andreas och belägga honom med handfängsel.

Hävdar att han inte kunde betala biljett

I polisförhör uppger Andreas till sitt försvar att han vid det aktuella tillfället inte lyckades registrera sitt färdbevis i spärren vid t-banestation Hornstull där han ska ha klivit på tåget. Han påstår sig ha kontaktat SL:s kundtjänst över telefon och att han ”kände sig stressad” när kontrollanterna kom fram.


Andreas erkänner i efterhand när han blir föremål för polisutredning att ”det var en dum idé” att hosta kontrollanterna i ansiktet men försvarar samtidigt tilltaget med att han ville lämna vagnen på grund av rådande smitta. Han nekar till brott och menar att han mer ”harklade” sig än hostade mot kontrollantens ansikte i syfte att skapa avstånd.


Andreas De Aranjo. Foto: Faksimil Facebook

Döms endast till dagsböter

Mot bakgrund av den rådande coronaepdiemin som hittills skördat över 4146 liv i Sverige anser Stockholms tingsrätt i domen som föll den 25 maj att det måste anses utgöra ett allvarligt och kränkande intrång i kontrollantens personliga sfär att på kort avstånd bli hostad i ansiktet.

Enligt tingsrättens uppfattning måste det anses utgöra ett ingrepp i den personliga sfären att någon på ett litet avstånd hostar mot ens ansikte – särskilt under rådande förhållanden med pågående smittspridning av coronaviruset i Stockholm.

Att Andreas De Aranjo på nära håll hostat mot NN ansikte kunde alltså förväntas kränka hennes frid på ett kännbart sätt. Detta måste, mot bakgrund av vad han själv har berättat om sin rädsla att smittas av coronaviruset, Andreas De Aranjo ha förstått.

Rätten understryker också att Andreas själv klargjort att han är medveten om och rädd för smittan. Påföljden stannar trots detta på 30 dagsböter à 150 kronor. Han döms även att betala ett skadestånd till biljettkontrollanten på 5 000 kronor.

S-nämndeman ville fria

En socialdemokratisk nämndeman var skiljaktig och anser inte att hostattacker mot en kvinna i tjänst avsedda att skrämmas med coronasmitta är en tillräckligt allvarlig kränkning för att berättiga den utsatta ett skadestånd.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Migranter skrämmer folk med coronahosta

Hostattacker nytt vapen bland kriminella

I mitten av april uppmärksammade Samhällsnytt hur polisen i Örnsköldsvik utsattes för hostattacker i samband med en insats där ett gäng skulle avvisas från gallerian. Gärningsmannen riktade in sig på att medvetet hosta en av poliserna i ansiktet och anspela på coronaviruset.

LÄS ÄVEN: Polis attackerades med ”coronahosta” – gärningsman på fri fot

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1040Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons