I början av juli fick en polispatrull syn på en skåpbil i Trelleborg. Man stoppade fordonet med fem män i. I bilen påträffades ett flertal svarta sopsäckar fulla med byggverktyg. Nu åtalas de fem rumänska medborgarna för grovt häleri. Varje år förs stöldgods till ett värde av omkring 2 miljarder kronor ut ur landet.

En stor del av stöldgodset kunde sedermera härledas till ett inbrott på en byggarbetsplats i Skåne och bland de många målsägande finns flera stora företag som NCC, Ramirent och Cramo.

I förhör ska en av männen ha uppgett att de befinner sig i en tuff ekonomisk situation och att de rest till Sverige för att tigga. Då de ertappades var de på väg till färjeläget för att resa hem med stöldgodset. Byggverktygen påstår man sig ha hittat i skogen.

På grund av det höga värdet på stöldgodset yrkar åklagaren på att brottet ska betraktas som grovt.

Sverige tur och retur
Ett smörgåsbord för internationella stöldligor – så beskrivs Sverige av de med insyn. Och har ligorna väl lyckats stjäla något kan man utan problem föra stöldgodset utomlands då tullen saknar befogenheter för att ingripa.

LÄS ÄVEN: Sverige ett ’smörgåsbord’ för internationella ligor

Av de knappa 23 000 bostadsinbrott som anmäldes i Sverige under 2015 uppskattar polisen att internationella brottsnätverk står för upp till 50 procent. Då det gäller båtmotorstölder, bildelsstölder och stölder av större jordbruksmaskiner står ligorna bakom en klar majoritet.

LÄS ÄVEN: Stölder av båtmotorer fortsätter öka – utländska ligor bakom nästan alla brott

Stölder av båtmotorer specifikt uppger polisen att nio av tio brott kan tillskrivas den gränsöverskridande brottsligheten. Uppskattningar från försäkringsbolag och branschorganisationen Larmtjänst visar att stöldgods till ett värde av två miljarder kronor lämnar landet varje år.