Ethereum har blivit en populär kryptovaluta de senaste åren och ett slags alternativ till Bitcoin. Med tanke på dess popularitet är många nyfikna på vad Ethereum faktiskt är, vad som skiljer Ethereum från Bitcoin och hur man investerar i denna digitala valuta. Frågor som dessa kikar vi på i följande artikel.

Vad är Ethereum då? Jo, Ethereum är ett öppen, decentraliserat datorplattformsnätverk. Ethereum-nätverket fungerar som Bitcoin-nätverket genom att det är byggt på blockkedjetekniken. Det enklaste sättet att tänka på Ethereum-nätverket är som en säker databas tillgänglig för alla. Ethereum anses vara en av de största kryptovalutorna eftersom det är den näst största krypton tillsammans med Bitcoin när man talar om börsvärde.

Så investerar du i Ethereum

Tack vare Ethereums popularitet och dess stigande börsvärde dras många till investering i ethereum. Det är enkelt att börja investera och nedan går vi igenom hur du gör steg-för-steg.

Förstå riskerna
Innan vi går in på det roliga måste vi klargöra att kryptoinvesteringar är riskabelt. Ethereum och andra kryptovalutor är oerhört volatila investeringar och därför måste man vara medveten om de risker som finns. Även om Ethereum har haft imponerande avkastning tidigare, har det också haft några betydande krascher, ibland på förvånansvärt kort tid.

Välj en kryptobörs
Att köpa Ethererum är lite mer komplicerat än att bara köpa aktier eller fonder via ditt nuvarande mäklarkonto. Du måste först hitta en kryptobörs som handlar med kryptovalutor och just Ethereum. Det finns dock gott om dessa också, däribland eToro, Binance och Coinbase.

Finansiera ditt konto
För att köpa Ethereum måste du såklart finansiera ditt konto på din valda kryptobörsen. I de flesta fall sätter du bara in pengar på kontot från ditt bankkonto. Många gånger kan du även använda ett betalkort eller sätta in och ta ut Bitcoin genom PayPal.

Köp Ethereum
Eftersom kryptovalutor är decentraliserade kan du köpa dem dygnet runt. Du hittar helt enkelt Ethereum inne i din valda kryptobörs och anger det belopp du vill köpa. Beroende på börs kan du antingen köpa den underliggande tillgången eller köpa Ethereum med hjälp av hävstång.

Förvara valutan säkert
När ditt första köp är gjort måste du lagra din kryptovaluta. Några börser sköter detta åt dig, andra gånger måste du själv skaffa en kryptoplånbok. Det finns framförallt två sorters kryptoplånböcker: “hot” och “cold” wallets. Läs på om dessa och skaffa dig en kryptoplånbok som passar dig och dina investeringsmål.