Igelboda skola ligger i Saltsjöbaden, en exklusiv villaort i Nacka kommun där den folkkära tv-serien ”Solsidan” utspelar sig. Sedan skolan till följd av politiska beslut började få fler elever med utländsk bakgrund har de etniskt svenska barnen successivt blivit allt färre, rapporterar Mitt i. Detta är ett fenomen som forskare kallar ”white flight”.

Fisksätra är den mest mångkulturella delen av Nacka. Förra året bestämde sig kommunen för att lägga ner Fisksätraskolan, bara en tågstation bort från Saltsjöbadens Igelboda skola, då de ansåg att skolan inte längre höll måttet.

Därefter var det många barn från Fisksätra som bytte till Igelboda skola. Det var den närmaste skolan med lediga platser. Men den så kallade kulturberikning som detta medfört uppskattas inte av det stor flertalet familjer i Saltsjöbaden.

– Få föräldrar skulle nog medge att de är emot mångfald. Men det finns en farhåga om att kunskapsnivån ska tryckas ner och att deras egna barn inte ska få tillräckliga utmaningar och stöd till kunskapsutveckling, säger Stefan Lund, skolforskare på Stockholms Universitet.

Nästan 90 procent utländska barn

Sjuksköterskan Pia Rousu bor nära Igelboda skola och har två döttrar som går i årskurs fyra och fem där. Hon kommer att flytta sina barn till en annan skola inför hösten.

– Tidigare var det en bra mix här på Igelboda. Men nu är det nästan 90 procent barn från Fisksätra.

Pia vill, så som Stefan Lund noterar, inte framstå som att hon är emot mångfald. Hon tillägger därför att en blandning är viktig för båda sidor men att den snarare borde vara 50-50.

Fördelarna som Pia ser är att de utländska barnen lättare kommer in i samhället om de har svenska klasskamrater medan svenska barn behöver träffa invandrarbarn ”för att få större förståelse”.