I kölvattnet av debatten kring det pågående folkutbytet, där etniska svenskar ersätts med migranter, gör medierna trots solklar statistik sitt bästa för att försöka få detta till en ”konspirationsteori”. En som inte går på detta är sverigedemokraten Nima Gholam Ali Pour med iranska rötter.

41-åringen valdes i och med valet in i riksdagen. Tidigare har han varit en av Sverigedemokraternas mest profilerade politiker i Malmö.

I en intervju med Dagens Nyheter tas bland annat hans egen bostadsort Nydala, ett bostadsområde i stadsdelen Fosie, Malmö, upp och hur den inte känns svensk.

– Det här är inte riktigt Sverige. Du kan ta hit någon från, säg norra Sverige, och han skulle säga ”vad fan är det som har hänt?”.

LÄS ÄVEN: Vänsterradikal rasforskare bekräftar pågående ”folkutbyte”

Han räds inte för att kalla det som skett och sker för folkutbyte.

– Det har skett ett folkutbyte i Malmö. Det är ett faktum. När jag kom till Malmö på 1980-talet var svenskar i majoritet. Och nu är svenskar – eller etniska svenskar då – i minoritet.

Nima Gholam Ali Pour hänvisar till på SCB-statistik som visar att 57 procent av Malmöborna nu har migrationsbakgrund, det vill säga födda utomlands eller har minst en förälder som är det.

Han ser sig som svensk, dock inte etnisk svensk, men samtidigt som en del av den gruppen som ersätter etniska svenskar.

Förändrat samhälle

För DN:s reporter Niklas Orrenius måste han förklara extra pedagogiskt vad termen folkutbyte innebär.

– Det innebär att när dina barn växer upp, så kommer det här samhället att vara rätt förändrat. Det kommer inte alls likna det samhälle som du växte upp i. Islam kan vara en rätt normal religion i Sverige – kanske mer normaliserad än kristendomen. Det är det som har hänt i städer som Malmö.

Han anser att etniska svenskar har mer rätt till Sverige än andra svenskar.

– Ja, det tror jag. Det här är ändå deras ursprungliga land. Jag ser mig som svensk, men jag kommer ursprungligen från Iran.

LÄS ÄVEN: S-ilska över att folkutbytet kallas folkutbyte

– För motsatsen tycker jag inte skulle stämma. Att någon som kommer till Sverige har plötsligt lika mycket rätt till landet som någon som är född här eller har levt flera generationer här.

Riksdagen

En av Nima Gholam Ali Pours senaste insatser i riksdagen:

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Här är folkutbytet, Morgan”