Efter att för ett drygt år sen ha förklarat krig mot kriminella gäng och infört undantagstillstånd kunde president Nayib Bukele för några dagar sen konstatera att man inte haft ett enda mord i landet.

El Salvador är vanligtvis känt för de höga nivåerna av våld men till slut fick man nog och 2019 valdes i dag 41-åride Nayib Bukele till president. Under hans första år vid makten sjönk antalet mord med 50 procent.

LÄS ÄVEN: Massiv insats mot gängkriminalitet i El Salvador – landet fredligare än någonsin

Med det undantagstillstånd som infördes för ett drygt år sedan kunde polisen frihetsberöva 68 000 misstänkta gängmedlemmar utan en dom.

”Vi avslutade den 10 maj 2023 med noll mord på nationell nivå. Med det har det gått 365 utan ett mord, ett helt år”, skrev Bukele på Twitter.

Enligt en källa hos presidentens kommunikationsteam avsåg detta ”det totala antalet dagar utan mord sedan 2019” snarare än på varandra följande dagar.

Högsta mordtalen

Bukeles utspel kommer bara veckor innan han fullföljer det fjärde av sin femårsperiod, i ett land som en gång hade en av de högsta mordtalen i världen.

– El Salvador har gått från att vara det mest våldsamma landet i världen till det säkraste landet i Latinamerika, sa presidentens pressekreterare.