rutte leyen saied meloni

European Commission (Nicolas Fauqué)

Utrikes

EU betalar Tunisien för att hejda migrantflödet

Publicerad 7/18/2023
Annons

Sedan tidigare har Libyen fått EU-pengar för att stoppa strömmen av illegala migranter som försöker ta sig till Europa med människosmugglares hjälp. Även Turkiet har fått pengar. Nu ska också Tunisien få pengar för samma ändamål.

Tunisien och Libyen är de länder varifrån majoriteten illegala migranter reser ifrån mot Europa över Medelhavet. Tidigare har EU slutit avtal med Libyen och nu har man gjort detsamma med Tunisien.

LÄS ÄVEN: Tunisien vägrar vara EU:s gränsskydd – vill inte ha kvar kriminella afrikaner

Avtalet undertecknades i Tunis av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Tunisiens president Kais Saied.

Enligt von der Leyen behöver man göra insatser mot nätverk av smugglare och människohandlare och genomföra sök- och räddningsoperationer.

900 miljoner euro

Enligt uppgifter har mer än 75 000 illegala båtmigranter tagit sig över Medelhavet till Italien i år jämfört med 32 000 under samma period i fjol. Över hälften av dessa kom från Tunisien och i den tunisiska staden Sfax finns tusentals afrikaner som väntar på att ta sig över.

Med på mötet fanns även Italiens och Nederländernas premiärministrar, Giorgia Meloni och Mark Rutte. Avtalet mellan EU och Tunisien innebär bland annat ett hjälppaket som innehåller upp till 900 miljoner euro i ekonomiskt stöd.

LÄS ÄVEN: Italien: Illegala invandrare strömmar in – Meloni utlyser undantagstillstånd

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons