ståltillverkning-72662
Utrikes

EU följer Trumps exempel – inför tullar på stål

Publicerad 7/18/2018
Annons

Nyligen väckte det stark kritik i Bryssel och enskilda EU-länder när USA:s president aviserade att man inför skyddstullar på stål och aluminium för att värna den inhemska industrin. Nu har EU-kommissionen vänt 180 grader och betraktar i stället ståltullar som så bra att man själv inför dem.

Tidigare har Bryssel svarat USA med att i all hast införa ett antal irrationella strafftullar på varor från USA som bourbon och Harley Davidson-motorcyklar som saknat relevans ur ett europeiskt skyddsperspektiv. Nu när EU-kommissionen fått tid att tänka lite väljer man att följa Trumps exempel och införa stål- och aluminiumtullar till skydd för den europeiska stålindustrin.

Det har emellertid rests frågetecken kring den argumentation som används för att motivera beslutet. Från Bryssel säger man att USA:s tidigare införda tullar innebär en risk för att produkter som inte längre kan säljas i USA dumpas på den europeiska marknaden.

Grundläggande marknadsregler om utbud och efterfrågan torde dock snarare leda till motsatsen – när europeiska stålprodukter blir dyrare eller försvinner på USA-marknaden minskar tvärtom risken för att man inte ska kunna avyttra de inhemskt tillverkade produkterna på den egna marknaden och behöva avyttra dem utomlands.

EU-kommissionens förslag innebär en kombination av kvoter och tullar och omfattar sammanlagt 23 olika stålprodukter. Den införda skyddstullen blir enligt förslaget 25 procent.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons