eu karta 736623
Utrikes

EU-förslag om att slopa påtvingade migrantkvoter

Publicerad 11/30/2017
Annons

➤ Medan länder som Sverige och Tyskland trycker på, vägrar länder som Polen, Ungern och Slovakien.

I ett kompromissförslag från det estniska ordförandeskapet i EU vill man ta bort kravet på EU-länder att ta emot migranter.

En källa säger till SR att förslaget är den enda möjliga vägen framåt för att överbygga motsättningarna inom unionen om den gemensamma invandringspolitiken, där många länder vägrar öka sitt mottagande till det antal EU vill.

Det ursprungliga förslaget går ut på att varje land tilldelas en kvot baserat på landets BNP och befolkningsstorlek och då kvoten är fylld ska en omfördelningsmekanism triggas.

Enligt det nya förslaget ska en eventuell omfördelning bara ske frivilligt – med undantag för ifall läget blir allvarligt då åtgärderna ska bli tvingande.

Åtgärderna i ett sådant läge behöver dock inte handla om mottagning, det ska avgöras från fall till fall. Finansiellt bidrag eller bidra med gränspoliser är exempel på vad dessa kan vara istället.

– Tyvärr är deras utkast till förslag väldigt långt bort från vad som skulle kunna accepteras av Europaparlamentet. Om positionen slås fast i ministerrådet så skulle förhandlingarna mellan medlagstiftarna bli oerhört svåra, säger Cecilia Wikström (L) i en skriftlig kommentar till Europaportalen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons