Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Foto: Mateusz Es / Faksimil Twitter

Utrikes

EU ger Polen 45 dagar att hosta upp 70 miljoner euro

Publicerad 1/23/2022
Annons

EU kommissionen har skickat kravbrev till Polen. Kommissionen kräver att Polen ska betala 70 miljoner euro i böter och ger 45 dagars tidsfrist.

Fallet är en av många tvister mellan EU och Polens styrande parti Lag och rättvisa, som kom till makten 2015. Enligt EU bryter Polen mot EU-lagstiftningen och har krävt att landet omedelbart ska stoppa arbetet i den polska högsta domstolens disciplinära kammare.

I oktober förra året bötfällde EU:s högsta domstol Polen på böter om 1 miljon euro per dag, så länge arbetet i den disciplinära kammaren fortgår. Polen har vägrat acceptera kommissionens böter.

LÄS ÄVEN: EXKLUSIVT: SVT vägrar svara om vinklad rapportering om Polen

”Utpressning”

Premiärminister Mateusz Morawiecki meddelade förra året att landet inte kommer att böja sig för EU:s ”utpressning”, men att de är ”redo för dialog” angående tvisterna. Den Polska författningsdomstolen slog även fast att flera EU-lagar strider mot landets grundlag, något Samnytt tidigare rapporterat om.

Enligt en rapport från Reuters har kommissionen nu utfärdat en officiell ”uppmaning om betalning” till Warszawa och kräver att landet överlämnar cirka 70 miljoner euro, annars kommer pengarna att dras från Polens andel av EU-budgeten. Polen har givits 45 dagar att betala.

– Efter att ha analyserat Polens skriftliga svar, daterat den 22 december, har EU-kommissionen dragit slutsatsen att Polen underlåtit att tillhandahålla bevis för att de följer domstolens beslut”, sade en talesman för EU-kommissionen, uppger Politico.

Dispyten har redan kostat Polen dyrt. EU har bland annat blockerat landet från att ta del av EU:s vidlyftiga coronafond, avsedd att stödja ekonomisk återhämtning från covid-19-pandemin.

LÄS ÄVEN: Polen slopar moms på mat och sänker den på bensin

Utövar även klimatpolitiska påtryckningar

I ett annat liknande ärende kräver EU motsvarande fem miljoner kronor om dagen av Polen. Där är det landets inrikespolitik på klimatområdet som Man i Bryssel är missnöjd med och försöker tvinga fram en ändring av med ekonomiska bestraffningsmedel.

Konkret handlar det om Polens energiomställning där kolet som hittills dominerat ska fasas ut. Arbetet pågår redan i snabb takt men inte tillräckligt snabb, anser EU-kommissionen.

LÄS ÄVEN: EU:s klimatutpressning mot Polen – tvingas böta fem miljoner om dagen

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons