EU-kommissionen väntas under fredagen besluta om att inleda medlemsskapsförhandlingar med Ukraina. Däremot kommer Georgien få kalla handen som straff för sin anti-påverkanslag.

Det är Financial times som med hänvisning till tre ej namngivna källor uppger att Ukraina nu kommer ta nästa steg mot EU-medlemskap.

EU-kommissionen väntas besluta i frågan under fredagen, och förhandlingarna inledas redan nu i juni.

Problemet Ungern

En anledning till att kommissionen vill skynda på beslutet är att Belgien just nu innehar ordförandeskapet för Europeiska unionens råd – en roll som Ungern tar över 1 juli. Och rådet vill hinna få igång förhandlingarna innan den stafettpinnen lämnas över.

Ungern har de senaste åren satt sig på tvären gällande såväl stöd till Ukraina som att bjuda in landet till EU och Nato. Till stor del grundar sig konflikten mellan Budapest och Kiev i hur den ungerska minoriteten behandlas i Ukraina.

LÄS ÄVEN: Georgien: Ukraina försöker sprida kriget mot Ryssland till oss

Hösten 2017 stiftade det ukrainska parlamentet en lag som förbjöd undervisning på andra språk än ukrainska i landets skolor. Lagen var egentligen tänkt att slå mot den stora ryska minoriteten i östra Ukraina, men drabbade även de 150 000 etniska ungrare som bor i den västligaste delen av landet, längs gränsen till Ungern.

Lagen satte till och med stopp för ungerskspråkiga skolor som finansierades av den ungerska staten, vilket dels kraftigt försämrade relationen mellan de båda länderna men även relationen mellan Ungern och medlemsländer i västra delen av unionen.

Stopp för Georgien

Medan EU-kommissionen alltså vill inleda förhandlingar om medlemskap för Ukraina, så kommer Georgien inte bjudas in till några sådana. Anledningen är den lag mot utländsk påverkan som landets parlament röstade igenom förra veckan.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Applåder i Georgiens parlament när ny lag godkänns – trots hoten från USA och EU

Georgien lämnade in en ansökan om att få gå med i EU i mars 2022, kort efter att Ukraina gjort samma sak, och har åtminstone tidigare gärna velat bli en del av unionen.

Samtidigt finns en rädsla i landet för att USA, EU, Ukraina och Nato försöker dra in Georgien i det internationella maktspelet genom att omvandla landet till ett andra slagfält i kriget mot Ryssland. Inte minst därför vill det georgiska parlamentet reglera möjligheterna för utländska påverkansaktörer.

USA och EU menar emellertid att den nya lagen är odemokratisk och hotar yttrandefriheten, och har uttalat att man kommer försöka få den sittande regeringen avsatt vid valet i oktober.

LÄS ÄVEN: USA-sanktioner mot Georgien i protest mot anti-påverkanslag