Georgien röstade under tisdagen ja till en ny lag mot utländsk påverkan – trots massiv kritik och upptrappade hot från västmakterna. USA har tidigare infört sanktioner mot landet, och nu överväger EU också åtgärder.

Den nya lagen handlar i korthet om att en förening, stiftelse eller medieföretag i Georgien som får mer än 20 procent av sina intäkter från utlandet åläggs att registrera sig som en ”aktör för utländsk påverkan”.

Georgiens premiärminister Irakli Kobakhidze anser att en sådan lag är nödvändig, och att den är en variant av USA:s så kallade FARA-lag. I USA måste politiska aktörer med ”utländska huvudmän” registrera sig hos landets justitiedepartement. Något Georgien velat ta efter.

Den nya lagens kritiker, vilka inte minst utgörs av makthavare i USA och EU, menar istället att den snarare påminner om en lag som Ryssland införde 2012. Och som påstås hota demokratin och yttrandefriheten.

Röstade ja trots hot

Förra veckan införde USA sanktioner mot Georgien i protest mot att landets regering valt att gå vidare med den nya lagen – trots Washingtons order om att stoppa den. Sanktionspaketet riktas särskilt mot Georgiens regeringsparti – Georgisk dröm – partiets politiker, ledande tjänstemän samt dessas anhöriga.

LÄS ÄVEN: USA-sanktioner mot Georgien i protest mot anti-påverkanslag

Det tycktes emellertid inte avskräcka de georgiska lagstiftarna under tisdagen. Strax innan klockan fem på eftermiddagen, svensk tid, röstade parlamentet ja till den nya lagen med röstsiffrorna 84 för och 4 emot. Större delen av den EU-vänliga oppositionen, vilken motsätter sig lagen, valde att bojkotta omröstningen.

Eftersom Georgiens president Salomé Zurabisjvili tidigare sällat sig till dem som motsätter sig anti-påverkanslagen, och vägrat skriva under den, krävdes att minst 76 av ledamöterna i parlamentet röstade ja. Och efter att lagen godtagits bröt applåder ut i parlamentet.

EU:s höga representant för utrikes frågor, Josep Borrell Fontelles, skriver på det sociala mediet X att Georgiens lag mot utländsk påverkan ”inte ligger i linje med EU:s värderingar”, och att unionens makthavare kommer diskutera nästa månad vilka åtgärder som ska vidtas för att straffa det bångstyriga landet.

LÄS ÄVEN: Ilska i EU och USA när Georgien vill stävja utländsk påverkan