Offentlighetsprincipen i Bryssel är långt ifrån den transparens vi ofta tar för givet hemma i Sverige. Vart de närmare 50 miljarder kronor som svenskarna varje år betalar in i EU-avgift tar vägen kan vi i mångt och mycket bara gissa. I ett uppmärksammat uttalande erkänner nu EU-kommissionen att man i hemlighet betalat ut motsvarade flera tiotals miljoner kronor till aktivistorganisationer på den yttersta vänsterkanten bara den senaste tiden och mångdubbelt mer tillbaka i tiden.

Det är EU-kommissionären för Budget och administration, Johannes Hahn, som nu medger en mångmiljonrullning av EU-medel för att finansiera olika obskyra vänsterradikala aktivistorganisationer, så kallade NGO – pengar hårt arbetande medborgare i medlemsländerna betalat in i tron att de skulle användas till något vettigt.

Vid sidan av att ofta användas för subversiva och olagliga verksamheter som smuggling av illegala välfärdsmigranter över Medelhavet, menar en jurist som Breitbart News talat med att pengarna finansierar en vänsterradikal ”ekokammare” i Bryssel som driver EU:s beslutsfattande i vänsterpolitisk riktning.

Ledamöter ställde skriftlig fråga

Beskedet från Hahn kom i ett svar på en skriftlig fråga från flera konservativa EU-parlamentsledamöter. Hahn har själv ett förflutet som konservativ ÖVP-politiker på hög nivå i hemlandet Österrike.

Enligt Hahn handlar det om närmare motsvarande 50 miljoner kronor som bara i närtid gått till organisationer som exempelvis ‘No Peace without Justice’ – en förgrening av vänsterextrema ’Transnational Radical Party’ och ’Droit au Droit’ som kampanjar för vad man anser är ”marginaliserade grupper”.

Oklart hur mycket Amnesty och Soros fått

‘No Peace Without Justice ‘ ska ha fått mångmiljonbelopp i EU-medel utbetalade till sig utan att kommissionen ens haft något möte med organisationens företrädare. Däremot är det locket på om hur mycket pengar Amnesty International har fått, en organisation som många menar också är i händerna på vänsterradikaler.

Samma hemlighetsmakeri gäller också mångmiljardären George Soros organisation Open Society Foundation som kritiserats mycket hårt för en lång rad aktiviteter ägnade bland annat att öka på inflödet av migranter till Europa. Uppgifter på EU:s webbplats indikerar dock att dessa två organisationer tillsammans kan ha fått så mycket som motsvarande 100 miljoner kronor av skattebetalarna i EU:s medlemsländer under åren 2014 till 2021.

Finansierar klimataktivism

En av frågeställarna, EU-parlamentsledamoten Tom Vandendriessche, menar att siffrorna visar att EU:s toppskikt betalar för att själva bli föremål för lobbying syftande till att med det som underlag sedan lättare kunna fatta beslut i viss politisk riktning oftast tydligt vänsterlutande:

– EU-kommissionen subventionerar, direkt och indirekt dussintals aktivist- och lobbyorganisationer verksamma på områden som klimataktivism och människorättsaktivism.

Brist på kontroll kritiseras

En annan av frågeställarna, EU-parlamentsledamoten Gunnar Beck, uttrycker i en kommentar frustration över den brist på granskning som föregår utbetalning av dessa pengar. Han ser det som särskilt bekymmersamt i skenet av den nyligen avslöjade mutskandalen med den muslimska oljediktaturen Qatar som inte tycks ha fått ansvariga att skärpa rutinerna.

Den enda troliga förklaring Beck ser till EU-kommissionens ovilja att bättre dokumentera, kontrollera och följa upp den här pengarullningen är att man använder allmänna medel ”för att driva sin egen politiska agenda”.