EU-parlamentet

EU-parlamentet. Foto: Diliff.

Utrikes

EU-kommissionen trycker på för övergång till federal migrationspolitik

Publicerad 10/4/2017
Annons

➤ EU / MIGRATION Otåligheten över att ännu inte i EU-parlamentet ha fått igenom ett EU-centraliserat system för mottagande och fördelning av asylmigranter ökar hos EU-kommissionen, som nu sätter press på medlemsländernas ledare att använda sin politiska makt för att skynda på processen.

EU-kommissionen vill att de nationella ledarna ska utöva starkare påtryckningar för att få ett federalt migrationssystem på plats. Uppmaningen kommer från EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans och uttalades under en debatt i EU-parlamentet på onsdagen.

Debatten föranleddes av att EU-ländernas stats- och regeringschefer om två veckor träffas vid ett toppmöte i Bryssel och att en av de stora knäckfrågorna är hur man ska lyckas nå enighet kring en central migrationspolitik.

Beslutet om ett system där EU-länderna överger sitt självbestämmande över invandringspolitiken och överlåter den makten till Bryssel, har fastnat i ministerrådet där flera medlemsländers representanter säger nej.

Det är stora klyftor i synsätt som måste överbryggas. Polen, Ungern och ytterligare några länder kan inte tänka sig att påtvingas migrantkvoter från Bryssel. Motsättningarna kom i dagen också under onsdagens debatt i EU-parlamentet

De två största grupperna, borgerliga EPP och socialdemokratiska S&D har accepterat EU-kommissionens förslag men i flera av de mindre grupperna är motståndet hårt.

Inom konservativa och EU-kritiska ECR är man kritisk till hur de stora och invandringsliberala medlemsländerna försöker tvinga på andra länder sin syn på asylpolitik, och särskilt illa tycker man om de förslagna obligatoriska kvoterna för asylmigranter.

Man motsätter sig inom ECR också de försök som nu görs att runda den ordinarie beslutsgången som kräver enhälliga beslut i frågor av det här slaget. För att kunna driva igenom en centraliserad invandringspolitik mot flera medlemsländers vilja, vill starka krafter att besluten i stället ska kunna tas med enkel majoritet.

I den nationalistiska och EU-kritiska gruppen EFDD är avståndet till EU-kommissionens förslag och grupperna EPP och S&D ännu större. Här vill man se beslut i motsatt riktning med omtolkningar av flyktingkonventioner så att de migranter som plockas upp på Medelhavet ska kunna transporteras tillbaka i stället för att som idag hjälpa människosmugglarna med överfarten till Europa.

Inom vänstergruppen GUE/NGL är kritiken av det motsatta slaget. Här vill man se en ännu mer generös tolkning av Genèvekonventionen så att i princip alla som lyckas ta sig till EU får asyl.

Förslag har framlagts om att förhandlingarna om ett EU-centraliserat asylmottagande borde läggas på is fram till i mars 2019 då förhandlingarna med Storbritannien om utträde ur unionen ska vara klara. Detta avvisas av EU-kommissionen som vill få en central migrationspolitik på plats så snabbt som möjligt och som alltså nu vädjar till EU-ländernas ledare att använda maktmedel mot de länder som fortfarande är motsträviga för att skynda på processen.

Ett av de bärande skälen till att det brittiska folket röstade för att lämna EU var att man ville stärka den nationella kontrollen kring vilka som kommer in i landet. Att köra över flera länder i frågan om en federal invandringspolitik kan enligt bedömare leda till att fler länder lämnar unionen.

– Migration kommer att avgöra EU:s framtid, slog den tyska parlamentarikern Beatrix von Storch från AfD fast vid onsdagens debatt i EU-parlamentet. Invandringskritiska AfD var det parti som gick starkast framåt i det tyska valet till förbundsdagen nyligen.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
434Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons