frontex-vakt-7672562

Bild: EU.

Utrikes

EU-kommissionen vill förstärka unionens skalskydd mot illegal invandring med 10 000 beväpnade gränsvakter

Publicerad 9/11/2018
Annons

Enligt uppgifter i den amerikanska tidningen Financial Times kommer EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på onsdag i samband med ett linjetal att föreslå en plan för att minska den omfattande illegala utomvästliga invandringen till EU. Bland annat ska en styrka på 10 000 gränsvakter med skjutvapen och befogenhet att operera utanför medlemsländernas gränser byggas upp.

Gränsvaktsskyddet ska enligt Financial Times vara fullt utbyggd och på plats före 2020. Gränsvakterna ska dels stoppa illegala gränspassager och del bistå med att se till att de migranter skickas tillbaka som fått avslag på sin asylansökan.

Styrkan är dessutom tänkt att bevaka passagerna mellan EU-länderna för att hindra migranter att resa vidare från ankomstlandet till det land i EU som man helst vill bosätta sig i, oftast Sverige eller Tyskland.

Från vänsterpolitiskt håll har förslaget redan innan det offentliggjorts mötts av kritik. Svenska Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk – som själv som aktivist stoppat flygplan med utvisningsbeslutade migranter – kallar i en kommentar förslaget för ”oerhört cyniskt” och menar att det är att ”gå de högerextrema krafterna till mötes”.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons