blankett-83773
InrikesUtrikes

EU-myndighet ska få direkt tillgång till dina mejl – beslut från domstol behövs inte

Publicerad 10/24/2018
Annons

Enligt ett EU-förslag ska alla leverantörer av IT-tjänster i medlemsländerna, utan föregående domstolsprövning i det land som berörs, tvingas lämna ut allt sitt serverinnehåll – inklusive kundernas mejl och webbhistorik – till samtliga myndigheter i EU, centrala såväl som lokala. Det rapporterar Banhofs VD Jon Karlung i en serie tweets och visar hur blanketten för ett sådant medgivande ser ut.

Karlung berättar också att EU i ett andra steg vill damma av ett tidigare förslag om att myndigheters tjänstemän själva ska kunna logga in i IT-leverantörernas system och hämta den information de vill ha om användarna. Det uppdaterade förslaget är dock mer långtgående än det tidigare, då det även innefattar skapandet av en ny jättelik EU-myndighet med filialer i samtliga EU-länder.

Vilken myndighet som helst i vilket EU-land som helst ska enligt förslaget kunna begära ut exempelvis svenska IT-tjänsteföretags kunddata. Detta utan att någon juridisk prövning görs i svensk domstol. Det räcker med ett godkännande i det land som vill få ut uppgifterna.

Förslaget som behandlas av ministerrådet och sedan ska antas av EU-parlamentet, drivs med hänvisning till att det handlar om brottsbekämpning. Implementering av det ännu inte klubbade EU-förslaget förbereds redan av Sveriges riksdag.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
646’Burger King-turken’ misshandlar svensk: ”Vem var det som skrek?”
Annons