orban-eu-parlamentet

Foto: Mehr Demokratie, CC BY-SA 2.0 / European People’s Party https://www.flickr.com/photos/eppofficial/, CC BY 2.0

Utrikes

EU redo att förklara Ungern som en icke-demokrati

Publicerad 16:15
Annons

I ett utkast till rapport som granskar utvecklingen sedan EU-parlamentet aktiverade artikel 7, hävdar parlamentsledamöter att EU:s värderingar är systemiskt hotade i Ungern.

Utkastet som parlamentsledamöterna kommer att diskutera på onsdag och rösta om på torsdag påstås visa hur demokratin och de grundläggande rättigheterna i landet har försämrats ytterligare sedan parlamentet utlöste artikel 7-förfarandet 2018.

Detta menar man har skett genom ”medvetna och systematiska ansträngningar från den ungerska regeringen” och förvärrats av EU:s passivitet.

LÄS ÄVEN: LYSSNA: SR frågas ut om anklagelserna mot Ungern

De viktigaste områdena för parlamentsledamöterna sträcker sig från hur det konstitutionella systemet och valsystemet fungerar till rättsligt oberoende, och från akademisk och religiös frihet till utsatta gruppers rättigheter.

Ledamöterna kommer också säga att varje ytterligare försening av artikel 7 -processen skulle innebära att rådet bryter mot rättsstatsprincipen. De kommer att kräva att finansiell återhämtningshjälp till Ungern ska hållas inne tills det följer rekommendationer och domstolsbeslut.

Artikel 7

Enligt artikel 7 i EU:s fördrag kan EU-ländernas regeringar i rådet efter en begäran av Europaparlamentet eller EU-kommissionen slå fast att det finns en klar risk för allvarliga brott mot EU:s värden i de aktuella länderna.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Ungern visar vänsterns antidemokratiska värderingar”

Innan ett sådant beslut fattas måste man först dock inhämta information och synpunkter från de nationella myndigheterna.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons