visegrad orban

Ledarna för Visegrádgruppen. Foto: Kancelaria Premiera.

Utrikes

EU: Tjeckiens, Ungerns och Polens migrantvägran bryter mot EU-rätt

Publicerad 10/31/2019
Annons

2015 beslutade EU att omfördela 160 000 migranter som kommit till Italien och Grekland. Ungern, Tjeckien och Polen vägrade dock att ta emot sina kvoter med hänvisning till att detta skulle underminera ländernas möjligheter att upprätthålla lag och ordning samt inre säkerhet. Nu menar EU-domstolens generaladvokat att de tre länderna bröt mot EU-rätten.

I december 2017 beslutade EU-kommissionen att dra de tre nationerna inför EU-domstolen och på torsdagen meddelade domstolens generaladvokat Eleanor Sharpston sin syn på fallet. Hon menar bland annat att ländernas migrantvägran innebär ett farligt första steg mot en kollaps av samhällen styrda av rättsstatens principer.

– Dessa medlemsländer kan inte åberopa sitt ansvar att upprätthålla lag och ordning och att skydda den inre säkerheten för att inte följa lagenliga EU-åtgärder som de inte håller med om, sade Sharpston i ett uttalande.

Sharpston pekar ut tre viktiga principer för EU: rättsstatlighet, lojalt samarbete och solidaritet.

”Att åsidosätta åtaganden för att de är ovälkomna eller impopulära är ett farligt första steg mot sett sammanbrott av det välordnade och strukturerade samhället som styrs av rättsstatens principer”, skriver Sharpston.

Generaladvokatens yttrande är inte bindande för EU-domstolen men den går i en majoritet av fallen på generaladvokatens linje.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons