ursula

Foto: European Parliament from EU, CC BY 2.0 / Monaam Ben Fredj, CC BY-SA 4.0

Utrikes

EU-topp tog flyget för 19 minuter lång resa

Publicerad 11/4/2021
Annons

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyens korta flygresa väcker kritik och rubriker.

Det var då von der Leyen skulle besöka Slovakien och Österrike på samma dag i juni då hon tog flyget för en dryg kvarts resa.

Enligt en talesperson för EU-kommissionen undersöktes olika alternativ men flyget ska till slut ha bedömts som mest lämpligt då von der Leyen skulle hinna besöka sju olika länder inom loppet av två dagar.

LÄS ÄVEN: Eliten tar privatjet till klimatmötet

Den korta resan har genererat rubriker i hemlandet Tyskland.

– Det kostar en massa skattepengar, tid för att ta sig fram och tillbaka till flygplatsen och framför allt en hel del trovärdighet, säger Michael Jäger, generalsekreterare i Europeiska skattebetalarförbundet, till tidningen Bild och kallar resan för en ”ekologisk synd”.

Storsatsar på privatjet

Samtidigt som EU lovat att minska utsläppen för att nå sina egna klimatmål har Bryssel nyligen godkänt en ökad spendering på privatjet till 13,5 miljoner euro under en fyraårsperiod.

En talesperson för kommissionen uppger att det potentiellt ökade behovet i huvudsak beror på pandemin och att färre kommersiella flyg varit tillgängliga samt att man med det nya kontraktet tar höjd för att den begränsade tillgängligheten kan kvarstå.

LÄS ÄVEN: EU ökar spenderingen på privatjet för topptjänstemän

Samnytt har tidigare rapporterat om von der Leyens företrädare, Jean-Claude Juncker, som flög privat för miljoner medan han samtidigt krävde av EU-medborgarna att de skulle bli mer klimatsmarta.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
842Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons