I ett utspel av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kräver man genomförandet av obligatorisk energiransonering i hela EU under tiderna då användningen är som högst, detta för att ”plana ut kurvan” för efterfrågan mitt i den till stor del självförvållade energikrisen som drabbar unionens medlemsländer.

Det var under ett tal på onsdagen där von der Leyen föreslog energiransoneringsåtgärder som ska införas före vintermånaderna då efterfrågan toppar.

LÄS ÄVEN: EU-kommissionen: Fler lagliga vägar för migranter till EU

– Under toppefterfrågan kommer den dyra gasen in på marknaden. Så vad vi måste göra är att platta till kurvan för att undvika toppkraven, vi kommer att föreslå ett obligatoriskt mål för att minska elanvändningen under rusningstid och vi kommer att arbeta mycket nära med medlemsländerna för att uppnå detta, sa von der Leyen.

Hon gjorde också klart att ”det här är tuffa tider och de är inte över snart” men att hon samtidigt ”är övertygad om att européer har den ekonomiska styrkan, den politiska viljan och enigheten att hålla övertaget”.

Slutet på överflöd

Energiransoneringsförslag har redan kommit från flera medlemsländer, bland annat Frankrike, Italien och Tyskland.

President Emmanuel Macron, som har varnat för att Frankrike står inför ”slutet på överflöd”, uppmanade medborgarna denna vecka att begränsa sin energianvändning för att förhindra framtida regeringspåtvingad ransonering, vilket speglar liknande uttalanden från den avgående italienska premiärministern Mario Draghi.

LÄS ÄVEN: EU-kommissionen stämmer Sverige i EU-domstolen

Redan innan vintermånadernas verkliga kris har protester över hela Tyskland dykt upp mot regeringens sanktioner mot Ryssland. Samtidigt har utrikesminister Annalena Baerbock gjort klart att koalitionsregeringen kommer att fortsätta att stödja Ukrainas krigsinsats ”oavsett vad [den] tyske väljaren tycker”.