EU trappade i måndags upp sin landblockad av Kaliningrad. Byggmaterial som betong och trä får inte längre transporteras via Litauen till eller från den ryska exklaven.

I söndags löpte den övergångsperiod ut som gällt för det femte sanktionspaket mot Ryssland som EU beslutade om i början av april i år. Därmed får inte längre varor som betong, aluminium, trä, glas, gips och papper transporteras mellan Kaliningrad och övriga Ryssland, via EU:s territorium. Exklaven har endast landgräns mot de två EU-länderna Polen och Litauen.

Beroende av järnvägstransporter

Tanken med sanktionerna är att sätta press på Ryssland med anledning av den ryska invasionen av Ukraina. Litauens regering har, efter samråd med EU-kommissionen, beslutat att sanktionerna även ska riktas mot transporter till och från Kaliningrad.

LÄS ÄVEN: Toppsosse: ”Ryssland har länge varit SD:s bankomat”

Kaliningrad kan nås från övriga Ryssland sjö- och luftvägen, via eller över Östersjön. Men exlavens dryga miljon invånare är ändå beroende av inte minst järnvägstransporter som går genom gentemot Ryssland vänligt sinnade Belarus samt Litauen.

Grafik

De ryska transporterna genom Litauen minskade redan innan sanktionerna trädde i kraft. Istället har Ryssland utökat flyg- och sjötrafiken till Kaliningrad.

Ryssland: Olagligt

Att sätta ett lands territorium i blockad kan enligt internationell rätt ses som en krigsförklaring, och Ryssland hävdar att sanktionerna mot Kaliningrad är olagliga. För Ryssland är det som händer nu ett scenario man oroat sig för sedan baltstaterna gick med i EU och Nato 2004.

Josep Borrell, EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, har emellertid dementerat att det rör sig om en blockad.

LÄS MER: Rysk ilska när EU skär av Kaliningrad

– Det är inte en blockad! För det första finns det ingen blockad. Landtransiteringarna mellan Kaliningrad och övriga delar av Ryssland har inte stoppats eller förbjudits. Faktum nummer ett. Faktum nummer två: Transitering av passagerare och gods som inte är sanktionerade fortsätter, sade han vid en pressträff förra månaden.

Lukashenko: En krigsförklaring

Rysslands president Vladimir Putin har flera gånger under försommaren träffat och samtalat med Belarus dito Alexander Lukashenko med anledning av EU:s och Litauens agerande.

Lukashenko, som i västvärlden betraktas som en rysk marionett, har kraftfullt fördömt EU:s agerande.

– Det här är som att förklara någon form av krig, sade han förra månaden.

Foto: Kreml

Han har även bett Putin att utrusta sitt lands militär så det kan använda kärnvapen.

LÄS ÄVEN: Sverige säger JA till Natos atombomber

– Vi måste vara beredda på allt, har han sagt.

”En ekonomisk måltavla”

Radio Free Liberty, som grundades av CIA i slutet av 40-talet, pekade redan i början av mars ut Kaliningrad som en ”ekonomisk måltavla”. Och det senaste sanktionspaketet är inte det sista som kommer drabba exklaven.

Den 10 augusti träder ett förbud mot att transportera kol och andra fasta fossila bränslen i kraft, och från och med 5 december stoppas dessutom transiteringar av olja och oljeprodukter till och från exklaven via EU:s territorium.

LÄS MER: USA stoppar rysk betalning av lån – Ryssland i ”konkurs”