Lagförslaget kallas “Copyright in the digital single market” och är ett så kallat EU-direktiv som bland ska ”harmonisera” EU-ländernas upphovsrätt. Förslaget kan enligt artikel 13 komma att tvinga aktörer som Facebook, Youtube och andra tjänster där material laddas upp, att införa filter för att radera material, exempelvis memes och videofilmer, som kan innebära ett upphovsrättsintrång.

Även artikel 11 i EU-förslaget har vållat debatt. Den kallas även ”länkskatten” och går ut på att hemsidor ska betala licensavgifter till andra tidningar, hemsidor och mediehus när citat från dessa används eller till och med om man länkar dit, enligt SVT.

Det kan innebära en licensavgift för att länka till en nyhetsartikel – om du själv har intäkter från exempelvis reklam på ditt företags hemsida eller din personliga blogg.

Rensningen av materialet ska ske automatiskt och det räcker exempelvis med att en meme gjord på skyddat material läggs upp i en kommentar till ett inlägg. Slinker något igenom kan det bli kostsamma rättegångar. Om någon exempelvis på Twitter länkar till en artikel kan det bli en upphovsrättsfråga.

Förslaget går så långt att vissa menar att det riskerar att ”vara slutet för vårt öppna och fria internet”, som internetleverantören Bahnhof uttryckte det. Taggen #saveyourinternet har dragit igång som uppmanar medborgare att ta kontakt med sina representanter för att stoppa lagförslaget.

I Bahnhofs analys skriver de:

Direktivet ska skydda upphovsmän från intrång, men kommer i praktiken begränsa ALL användning och göra det omöjligt att dela med sig och nå ut via opensource. Upphovsmännen förlorar möjligheten till organisk spridning och räckvidd – två helt avgörande faktorer för småbolag och enskilda upphovsmän utan reklambudget.

Det var i onsdags som EU-utskottet sa ja till lagförslaget men det måste igenom EU-parlamentet först, troligen i sommar, och därefter måste EU-kommissionen och ministerrådet godkänna det innan förslaget blir verklighet.

Sverigedemokraterna sitter inte i det utskott som sa ja till förslaget, JURI, men kommer att rösta nej till förslaget när votering sker, troligtvis i juli. Även Moderaterna har sagt sig vara emot, men vill istället ”arbeta för att förändra det”, enligt SVT.