Inför söndagens EU-val spås Europas nationalkonservativa partier få ett kraftigt ökat stöd. Ett par av dessa länder är Frankrike och Nederländerna.

I Frankrike visar en opinionsmätning att Jordan Bardella och hans Rassemblement National, med Marine Le Pen, leder med 32 procent av rösterna.

På andra plats ligger Valérie Hayer, ledande kandidat för president Emmanuel Macrons koalition, och Raphaël Glucksmann, den ledande kandidaten med stöd av socialisterna, på omkring 15 procent vardera.

Enligt Ipsos har man aldrig haft ett sådant litet gap mellan dessa två kandidater.

Nederländerna

I Nederländerna fortsätter Geert Wilders att skörda framgångar. Efter att ha blivit störta parti i riksdagsvalet i fjol ser Partij voor de Vrijheid ut att gå framåt starkt även i EU-valet.

2019 fick partiet noll mandat i EU-parlamentet, men enligt opinionsmätning ser partiet ut att säkra åtminstone sju platser i söndagens val.

Enligt Ipsos är detta den största ökningen av alla nederländska partier.

– Jag är väldigt glad… Vi har aldrig haft sju platser tidigare. Detta är aldrig tidigare skådat. Vi är den absolut största vinnaren. Jag hoppas att vi ändå blir störst på söndag. Ett bättre resultat är givetvis alltid möjligt, men jag hade faktiskt inte förväntat mig det. Vi är oerhört tacksamma mot väljarna.

Förändring på väg

Även Wilders tror på stora framgångar för de nationalkonservativa i Europa.

– Du kommer att se att den euroskeptiska rösten kommer att växa och bli starkare inom Europaparlamentet… Och det är naturligtvis mycket goda nyheter. En signal till eliten i Bryssel att saker och ting kommer att förändras.

Ungern

Även i Ungern röstar man nationalkonservativt: