tangentbord

Foto: Colin.

Utrikes

EU vill ha bort ’hatet’ på sociala medier – hotar it-företag med böter

Publicerad 9/28/2017
Annons

➤ INTERNET EU ställer nu utimatum till internetjättarna för att få bort det man betecknar som ”hat” från sociala medier.

Som Samhällsnytt tidigare rapporterat i samband med att författaren Katerina Janouch blev avstängd från Facebook efter att ha publicerat en PK-parlör, pågår just nu ett slags yttrandefrihetskrig på både Googleägda Youtube och Facebook, där videor och texter som på något sätt kan anses vara ”kontroversiella” – inte sällan ur en politisk korrekt synvinkel – tas bort och kontoinnehavarna bakom straffas på olika sätt.

EU har sedan en tid tillbaka pressat it-företagen på att bli bättre att ta bort det man menar är ”hat” och ”rasism”. Bland andra Facebook, Google och Twitter har lovat att moderera innehållet på respektive plattform.

Men EU-kommissionen är inte nöjd. Man kräver att materialet tas bort ännu snabbare och man hotar it-företagen men rättsliga påföljder i form av miljardbelopp i böter.

I Tyskland har man sedan tidigare tagit det hela ett steg längre; ifall ”hat” och ”fake news” inte tas bort ifrån Facebook och Twitter inom 24 timmar riskerar respektive företag böter på upp till 50 miljoner euro.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons