Europadomstolen slår fast: Obligatoriska vaccineringar ”nödvändiga i en demokrati”
Foto t v: Thijs ter Haar, CC BY 2.0

På torsdagen dömde Europadomstolen i ett fall rörande vaccineringar av barn att obligatoriska vaccineringar är lagliga och kan vara nödvändiga i demokratiska samhällen.

Domen kommer efter att tjeckiska familjer överklagat obligatoriska vaccineringar av barn och är den första i sitt slag samt kan få stor betydelse för de pågående vaccineringarna i Europa. Familjerna har bötfällts samt barnen har vägrats plats på dagis.

Domstolen anser att de tjeckiska myndigheternas obligatoriska vaccineringar ligger i barnens bästa intresse. Man understryker även att myndigheterna i och med detta inte gör sig skyldiga till en överträdelse av artikel åtta i Europakonventionen om rätten av respekt för privatlivet.

Även om domen inte specifikt nämner covid-19 menar experter att det kan få konsekvenser för massvaccineringarna som just nu pågår, i synnerhet för dem som hittills har vägrat att vaccinera sig eller sina barn.

Enligt Nicolas Hervieu, juridisk expert vid domstolen, förstärker domen möjligheten för att göra vaccineringarna obligatoriska under nuvarande pandemin.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.