I en dom på tisdagen, som grundar sig på en 13 år gammal anmälan, slår Europadomstolen fast att den svenska FRA-lagen inte uppfyller Europakonventionens krav på skydd för den personliga integriteten. Domen blir vägledande för samtliga europeiska länder som utför massövervakning.

Det var Centrum för rättvisa som 2008 anmälde FRA-lagen till Europadomstolen då man ansåg att den inte uppfyllde de konventionsrättsliga kraven.

Enligt domen ger man stater rätt att använda sig av system för massövervakning, men att detta kräver tillräckliga rättssäkerhetsgarantier för enskildas rättigheter. FRA-lagen menar domstolen uppfyller Europakonventionens krav men brister på tre punkter. Dessa handlar om att lagen på ett otillräckligt sätt skyddar den personliga integriteten då data delas med andra länder, att en effektiv kontroll av FRA:s verksamhet saknas samt ett otillräckligt skydd för organisationers och företags kommunikation.

Bristerna innebär att Sveriges döms för brott mot den personliga integriteten.

Vägledande för hela EU

– Det här är en viktig dom som klargör vilka rättssäkerhetskrav som ska gälla för att hemlig massövervakning ska vara tillåten. Signalspaning kan vara ett användbart verktyg för att kartlägga och avslöja yttre hot mot landet, samtidigt är det viktigt att sådan verksamhet sker med bibehållen respekt för enskildas grundläggande fri- och rättigheter, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, som drev fallet i Europadomstolen.

– Den här domen är vägledande inte bara för Sverige utan också för andra länder i Europa som har system för hemlig massövervakning. Det som måste ske nu är att regeringen omedelbart ser till att åtgärda de rättssäkerhetsbrister som Europadomstolen har identifierat i sin dom, avslutar Fredrik Bergman.