Tre år efter att 1,3 miljoner migranter tog sig till Europa för att söka asyl, varav endast en mindre del var att betrakta som riktiga flyktingar med skyddsbehov, uppger fortfarande en majoritet av Europas folk att de är för att ta emot flyktingar som flyr krig och våldsamheter. Däremot är man allt annat än nöjd med hur EU hanterat frågan.

Omkring två fjärdedelar eller mer bland vuxna i Spanien, Nederländerna, Frankrike och Storbritannien är för ett fortsatt flyktingmottagande visar undersökningen från Pew Research Center. Liknande åsikter finns också i Sverige och Tyskland, två av de värst drabbade länderna i migrantkrisen 2015.

Även i hårt ansatta Italien och Grekland finns en majoritet för mottagning av flyktingar.

I länder som Polen och Ungern är man däremot desto mer negativt inställd till flyktingmottagning. Knappt hälften i Polen är för och i Ungern bara omkring en tredjedel.

Mer negativt utanför EU

När det gäller länder utanför Europa uppger två tredjedelar i länder som Mexiko, Kanada, Australien, USA och Japan att de är för mottagning av flyktingar som flyr krig.

I Sydafrika, Ryssland och Israel är man desto mer splittrade – där är ungefär hälften eller mindre för mottagning.

Två miljoner migranter

Sedan 2009 har mer än två miljoner migranter tagit sig till Europa främst via Italien, Grekland eller Spanien. Ungefär hälften har kommit från Mellanöstern och Nordafrika. Hundratusentals har också kommit från Subsahariska Afrika.

Tidigare undersökningar har visat att ytterst få av dessa varit riktiga flyktingar med skyddsbehov.

De flesta migranter ansöker vid ankomst till ett europeiskt land om asyl med förhoppning om att erhålla flyktingstatus. De som beviljas asyl får stanna i ett land ett år eller längre. Många stannar dock kvar trots avslag.

En fråga som bör skötas på nationell nivå

I de flesta EU-länder är en majoritet missnöjda med hur unionen hanterat migrantkrisen – denna syn är särskilt förekommande i länder som Sverige, Grekland, Ungern och Italien där åtta av tio eller mer är missnöjda. I samtliga tio EU-länder som ingår i undersökningen är en majoritet missnöjda på detta område.

En äldre undersökning visade att man i de flesta EU-länder föredrar att den nationella regeringen hanterar migrationsfrågor och inte EU.