europol-tjuv-kriminell-gevär

Foto t h: OSeveno, CC BY-SA 3.0

InrikesUtrikes

Europol spår ’latinamerikanskt’ våld på Europas gator

Publicerad 6/8/2022
Annons

Europas högsta polismyndighet Europol varnar för en extrem ökning av våldet på europeiska gator. Enligt Europols direktör Catherine De Bolle kommer en ”nivå av våld på europeiska gator som vi aldrig har sett förut” och som man hittills bara varit känt från Latinamerika.

De Bolle beskriver dekrypteringen av chattapplikationen EnchroChat, som används av kriminella, som ett viktigt slag mot den organiserade brottsligheten i en intervju med den tyska tidningen Welt am Sonntag. Det har gett en helt ny förståelse för hur organiserad brottslighet hotar europeisk säkerhet, rättsstatsprincipen och demokratin, säger hon.

LÄS ÄVEN: LISTA: Här är ”svenskarna” som jagas internationellt

Enligt De Bolle har man dragit slutsatsen att man underskattat faran och droghandeln fortsätter att spela en stor roll för brottslingar. Karteller har insett att det är lönsamt att tillverka vissa läkemedel i Europa.

– Vi upptäckte syntetiska droger från Nederländerna på den brasilianska marknaden, till exempel, vilket förvånade oss mycket, säger De Bolle.

Av de cirka 2 000 ton kokain som årligen produceras i andinska regionen är nu 60 procent avsedd för den europeiska marknaden. Tidigare var det mesta av produktionen avsedd för den amerikanska marknaden.

Omfattande korruption

Förutom våld och droger har även omfattningen av korruptionen underskattats. Mer än hälften av de kriminella organisationerna använder korruption, till exempel för att få hamnarbetare att samarbeta med narkotikasmuggling. Det handlar också om mycket specifika hot. Brottslingar tar bilder av målets fruar och barn för att pressa dem att samarbeta.

LÄS ÄVEN: Gängkriminellas favorittelefon ’Encro’ knäckt – tiotal gripna i ’utsatta områden’

80 procent av de kriminella organisationerna startar lagliga företag vid sidan av de illegala för att tvätta sina pengar. 

– Den illegala verksamheten infiltrerar vår ekonomi och destabiliserar systemet, varnar De Bolle.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons