Netta-Barzilai-83773
Utrikes

Eurovision Song Contest i Israel i fara efter palestinska raketattackerna

Publicerad 5/6/2019
Annons

Som Samhällsnytt tidigare rapporterat, besköts israeliskt territorium från palestinska Gaza med minst 600 raketer under helgen. Man har också hotat med nya omfattande angrepp mot Tel Aviv där Eurovision Song Contest inom kort ska gå av stapeln. Nu kommer dock signaler om att evenemanget kan vara i fara av säkerhetsskäl.

Efter Netta Barzilais vinst förra året är det Israels uppdrag att anordna årets upplaga av den populära musiktävlingen. Initialt var tanken att evenemanget skulle äga rum i huvudstaden Jerusalem, men efter våld och påtryckningar beslöts att tävlingen i stället skulle förläggas till Tel Aviv och genomföras den 14 maj.

LÄS MER: Islamister har avfyrat över 600 raketer mot Israel

Men nu kan även det beslutet vara i fara. Efter helgens omfattande terrorattacker från palestinska Hamas och Islamiska jihad vill huvudarrangören, det europeiska TV-bolaget EBU, inte uttala sig om säkerhetsläget eller kommentera huruvida tävlingen måste flyttas igen eller ställas in.

LÄS MER: Efter våld och påtryckningar – Eurovision Song Contest flyttas från Jerusalem till Tel Aviv

Man uppger dock att förberedelserna för närvarande pågår enligt plan och att diskussioner pågår med den lokala arrangören, det israeliska public service-bolaget KAN, samt med representanter för Israels civilförsvar. Den israeliska regeringen har tidigare i ett avtal lovat att man kan garantera säkerheten för deltagare och publik, men helgens eskalering av de palestinska aggressionerna kan eventuellt leda till en omprövning.

Vilket beslut som tas kan avgöras av huruvida den överenskommelse om eld upphör som på måndagen träffades mellan Israel och företrädare för de palestinska terroristerna efterlevs av den sistnämnda parten eller bryts genom nya raketskjutningar eller andra dåd.

LÄS ÄVEN: Världsartister vågar inte spela i Israel efter antisemitiska påtryckningar

Svenska UD avråder för närvarande från alla resor till det man beskriver som ”Gazas närområde”. Detta definieras som platser närmare Gaza än 40 kilometer. Tel Aviv är beläget cirka 80 kilometer från Gaza, en sträcka som vissa av de palestinska terroristernas raketer dock kan tillryggalägga. UD garderar sig också med att rekommendationen kan komma att utvidgas om situationen i området eskalerar.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons